Yunet
 

Turizam

Večeras i sutra u Sivcu će biti održan 23. po redu Festival „Ivanjsko cveće“

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 5. jul 2022. • 00:00 •

Večeras i sutra u Sivcu će biti održan 23. po redu Festival „Ivanjsko cveće“

KULA,5.7.2022.- Večeras i sutra u Sivcu će biti održan 23. po redu Festival „Ivanjsko cveće“ - čuvar tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca. Festival će večeras početi otvaranjem izložbe slika: Srpske narodne nošnje Bačke, Banata i Srema, koju će u holu sivačkog Doma kulture otvoriti direktorka Vera Golubović. Potom će od 20 časova u plavoj sali sivačkog Doma kulture poznati somborski književnik David Dako Kecman zvanično otvoriti Festival „Ivanjsko cveće“, a nakon svečanmog otvaranja o staroverskim običajima o Ivanjdanu govoriće Slobodan Vukobratović, a predavanje na temu „Srpske narodne nošnje Bačke, Banata i Srema“, koje su tema i izložbe održaće diplomirani etnolog Damir Šipovac. Naravno, sve će biti začinjeno pesmom i zvicima gajdi.

Sutra, drugog dana Festivala „Ivanjsko cveće“ na platou ispred sivačkog Doma kulture od 18 do 20 časova biće postavljen izložbeno-prodajni štand starih zanata. Od 18 časova i 30 minuta u porti crkve Svetog oca Nikolaja biće organizovano pletenje ivanjskih venaca, a potom će od 20 časova u velikoj sali Doma kulture u Sivcu biti održan svečani koncert čuvara tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca na kojem će nastupiti kulturno-umetnička društva „Soko“ iz Inđije i „Pionir“ iz Zrenjanina, Omladinsko kulturno-umetničko društvo „Sveti Sava“ iz Nove Pazove, kao i Folklorni ansambl Doma kulture Sivac.

Ulaz na sve programske sadržaje Festivala „Ivanjsko cveće“ je besplatan, a generalni pokrovitelj Festivala je Opština Kula.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad