Yunet
 

Turizam

Održan je 61. festival „Crvena ruža“

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 4. jul 2022. • 00:00 •

Održan je 61. festival „Crvena ruža“

 

 

KULA;04.07.2022.- Na ovogodišnjem „Crvenom pupoljku“ koji je održan u petak, 1. jula, izvedeno je osam novih dečijih kompozicija koje su prošle konkurs Doma kulture Ruski Krstur, a u drugom delu Pupoljka učenici viših razreda osnovne škole izveli su narodne pesme.

Pupoljak su otvorili „Škorvančki“ sa rukovodiocem Lidijom Pašo, a odmah nakon njih nastupio je Muzički vrtić koje je za nastup pripremila rukovodioc Tatjana Fejdi, a u praćenju joj je pomogao Pavle Venčeljovski.

Žiri u sastavu: Mihajlo Bođanjec, Vladimir Seman i Tanja Kovač Knežević, za najbolju kompoziciju proglasio je „Darunok“ autorke Kristine Afič, na tekst Slavka Afiča. Natalija Zazuljak je donela odluku o nagradi za najbolji tekst pesme „Mala gušenїca“ autorke Tanite Hodak. Aranžmane za nove dečije pesme uradio je Miroslav Pap. Mihajlo Bođanjec pohvalio je još dve kompozicije „U babi i dїda“ autora Borisa Magoča i kompoziciju „Boža katička“ Olesje Balać.

U drugom delu Pupoljka učenici viših razreda osnovne škole pevali su narodne kompozicije, a na sceni ih je pratio bend „Goruci kromplї“.

U ovom delu stručni žiri u sastavu Ksenija Bođanjec, Maja Zazuljak Hardi i Olesja Balać izabrali su tri ravnopravne nagrade za najbolji nastup, koje su osvojili Adrijan Hardi, Marko Kološnjaji i Luka Fa, sa kompozicijom „Americki men“, dok je Stanislava Novaković otpevala pesmu „Gučala rička, gučala“, a Tijana Bučko pesmu „Eй suщela lїšina“.

Rukovodioc Pupoljka i autorka konferanse bila je Rebeka Plančak, a program su vodili Dorotea Ramač i Patrik Varga.

Na revijalnom nastupu rusinskih ansambla u petak, 1. jula, nastupili su učesnici iz deset naših mesta u Vojvodini i gosti iz Republike Hrvatske.

Veče je otvoreno pesmom „Ruži, červeni ruži“ koju je odsvirao Narodni orkestar „Julijan Ramač Čamo“ Ruski Krstur, a potom su na 61. Festivalu kulture „Crvena ruža“ učesnike i goste pozdravili predsednik organizacionog Odbora Festivala, Željko Kovač, i predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Konferansu su vodili Adriana Nađ Barna i Jakim Vinaji, rukovodioc manifestacije bila je Andreja Štefanko.

Nakon nastupa druženje za publiku i učesnike, uz muziku kucurskih muzičara, održano je pored Sportske hale.

Drugi dan 61. festivala „Crvena ruža“ koji je ove godine prvi put održan pod nazivom Muzičko veče „Julijan Ramač Čamo“ održan je u subotu, 2. jula. Nagrade za najbolju autorsku kompoziciju i za nastup dobio je Miroslav Malacko iz Krstura. Miroslav je obe nagrade osvojio za pesmu „Od milion, ti lєm єdna“, za koju je tekst napisao Slavko Roman, a muziku Miron Sivč.

U prvom delu programa, pored Miroslava, nastupili su i Tamara Balog, Valentina Salag i Devojačka grupa iz Đurđeva, Sašo Paljenkaš, Marina Roman i Aleksandar Plankoš iz Krstura.

Izvođače je pratio Festivalski orkestar čiji je rukovodioc Miroslav Pap, a interpretacije pevača ocenjivao je žiri u sastavu – Karolina Đuđar, Anamarija Rehak i Tomas Nikolič.

U drugom delu programa, publika je imala priliku da uživa u deset narodnih kompozicija koje su bile izvođene na festivalu, a u interpretaciji pevača-veterana od kojih mnogi dugo nisu nastupali na festivalu. Među njima bili su Vladimir Varga, Sanja Divljaković, Mihal Barna, Mihajlo Ramač, Nataša Fejdi, Jovgen Nađ, Larisa Roman i Marija Čordaš u duetu, a potom i Dejan Ruskovski i Tomas Nikolić.

Na kraju je nastupio gostujući ansambl Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, a druženje se nastavilo pored Sportske hale uz bend „Banda drvena“.

Rukovodioci manifestacije bili su Andrej Oros i Adriana Nađ Barna, koji su zajedno i vodili publiku kroz program, a autorka konferanse bila je Maja Zazuljak Hardi.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena