Yunet
 

Turizam

Prodavnica „Iz srca Bačke“ otvorena u Kuli

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 7. april 2022. • 00:00 •

Prodavnica „Iz srca Bačke“ otvorena u Kuli

KULA,07.04.2022.-Proizvodi malih proizvođača u našoj opštini od danas je dobio prodajno-izložbeni prostor. Prodavnica „Iz srca Bačke“ otvorena je u Kuli, u ulici Lenjinova 11. Ovim je znatno olakšan plasman svih onih kojima su kreativnost, inovativnost, rad i trud pokretač u sopstvenom poslu. Menadžer Lokalne akcione grupe „Srce Bačke“, koja je ujedno i jedan od realizatora projekta, Bojan Kovač smatra da je veoma važno što je jedan ovakav prostor otvoren, čime se daje konkretna podrška inicijativama i zalaganju malih proizvođača u našoj opštini: 

„Osnovna ideja same Lokalnih akcionih grupa jeste da unapredi kvalitet života svih građana u ruralnim sredinama. Dakle, to su udruženja građana koja u svojim redovima imaju i druga udruženja, kako iz domena privatnog sektora, tako i predstavnike javnog sektora. Što se tiče samog projekta otvaranja naše prodavnice, sam projekat je zamišljen da se na jednom mestu nađu proizvodi malih proizvođača sa teritorija opština Kula i Vrbas i da se ti proizvodi plasiraju lokalnom stanovništvu. Za nekoliko dana mi ćemo sve te proizvode postaviti na onlajn platformu gde će svi građani Srbije imati priliku da te proizvode poruče.“ 

Nakon samog otvaranja prodavnice, u svečanoj sali Opštine Kula priređeno je svečano potpisivanje protokola o saradnji između Opštine Kula, Novosadskog humanitarnog centra i Lokalne akcione grupe “Srce Bačke”, kojim se predviđa poboljšanje vidljivosti i plasmana proizvoda svih lokalnih proizvođača. Danijela Korać Mandić iz Novosadskog humanitarnog centra nešto više je rekla o SEED projektu, u okviru kojih se podržava i podstiče preduzetništvo, pre svega žena i mladih:

„Naša organizacija već devetu godinu sarađuje sa opštinom Kula na realizaciji jednog programa koji podstiče zapošljavanje i obrazovanje. Taj program se zove SEED i ovo je trenutno njegova treća faza. U okviru ovog programa Novosadski humanitarni centar podstiče preduzetništvo, i to preduzetništvo žena i mladih. U okviru te podrške organizovali smo brojne radionice i podrške na temu razvoja malih biznisa. Ove godine smo dodelili četiri granta za četiri preduzetničke inicijative ovde u Kuli. Prethodnih godina smo takođe pružali obuke i dodeljivali grantove i, takođe, ono što je novo je to da smo pokrenuli Centar za kompetenciju u hortikulturi. Namera nam je da to bude jedan prostor za edukaciju, ovde unutar zgrade Opštine Kula, ali isto tako da to bude jedna programska aktivnost u naseljenim mestima opštine Kula svim malim proizvođačima“.

Osim lokalne akcione grupe i Novosadskog humanitarnog centra, nezaobilaznu ulogu u ovom projektu ima i Opština Kula. Predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić izrazio je zadovoljstvo i istakao da ovo nije kraj saradnje sa pomenutim subjektima:

 

„Potpisivanje ovog protokola samo je formalizovanje jedne dugogodišnje saradnje. Opština Kula ima saradnju sa svim subjektima koji su vezani za tematiku podrške malim proizvođačima, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti i podsticanja ličnih poslovnih inicijativa u opštini Kula. Trudimo se da, kao jedna mala opština, budemo lideri u ovoj oblasti, jer je svaka grana malog preduzetništva od velikog značaja za našu lokalnu sredinu.“

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad