Yunet
 

Privreda

Počeo projekat "Oprema za privredu"

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 2. jun 2022. • 00:00 •

Počeo projekat

 

SRBIJA,02.06.2022.- Juče je počeo projekat "Oprema za privredu". Realizuje ga Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom i Delegacijom Evropske unije. Reč je o bespovratnim sredstvima za finansijsku pomoć preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme.Ministarstvo privrede taj projekat sprovodi od 2015. godine i do sada je realizovano više od 3.400 projekata. Do sada su sredstva iz Ministarstva privrede bila 1,9 milijardi dinara, a novitet od ove godine je da se na tu cifru dodaje još 10 miliona evra iz fondova EU.

Ministarka privrede Anđelka Atanackoviće je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da Ministarstvo privrede i ove godine ima četiri programa koje podržava, za šta je iz budžeta izdvojeno dve i po milijarde dinara. "Ove godine, i prošle, najviše su zaintereovani naši građani za kupovinu opreme, za taj program. Svi preduzetnici koji se bave proizvodnom i građevinskom delatnošću, na primer, oni mogu prvenstveno da konkurišu i koji su poslednje dve godine radili dobro. Ova sredstva su prepoznata od EU kao dobar program i oni su se ove godine uključili zajedno sa nama. Dali su bespovratna sredstva, takođe, i tehničku podršku - 11 miliona evra i naših 1,9 milijardi dinara, to je negde oko 3,1 milijarde ove godine opredeljeno za kupovinu opreme za naša preduzeća. To je stvarno odlično", navela je Atanackovićeva.

Prema njenim rečima, tu su 25 odsto besplatna sredstva od vrednosti opreme i uz pet odsto svog učešća, a ostatak ide preko lizing kuća i lizing banaka koje imaju ugovore sa Ministarstvom privrede i sa vrlo povoljnim kreditima.

"To je stvarno nešto najpovoljnije za naše preduzetnike, oni to prepoznaju i koriste stvarno dosta", naglasila je Atanackovićeva.

Svako ko bude konkurisao na vreme i bude imao podlogu, kaže, dobiće sigurno sredstva, jer je softverom procedura pojednostavljena.

"Brzo ide i po redosledu kako budu konkurisali", navodi Atanackovićeva.

Pet miliona dinara je maksimalna vrednost bespovratnih sredstava, a minimalna 500.000 dinara, s tim što mogu sve da vide na sajtu preduzetnistvo.gov.rs, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

IZVOR: RTS

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad