Yunet
 

Poljoprivreda

Otvoren konkurs za 13 kreditnih linija, obezbeđeno 551 miliona dinara

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 27. septembar 2022. • 00:00 •

Otvoren konkurs za 13 kreditnih linija, obezbeđeno 551 miliona dinara

VOJVODINA; 27.9.2022.- Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavio je javni oglas za 13 kreditnih linija i obezbedio oko 551 milion dinara za razvoj individualnih gazdinstava, zemljoradničkih zadruga i preduzetnika u poljoprivredi. Fond je prvi put objavio i kreditnu liniju za kupovinu semenske robe, đubriva i zaštitnih sredstava i tako izašao u susret poljoprivrednicima da se valjano pripreme za jesenju setvu. Ko bude uzeo ovaj kredit dužan je da ga otplatiti za godinu dana, do 30.oktobra 2023. godine. Krediti se daju još i za: nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (priključne i pogonske); novih zaštićenih bašta (plastenici i staklenici) i opremu u njima; kupovinu sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i povrća i vinograda; za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov; kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu i svinjarstvu; za kupovinu pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo; za dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća; nabavku opreme za stočarske farme; za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda; za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća – silosa, podnih skladišta, hladnjača i kredit za kupovinu poljoprivrednog zemljišta do pet hektara.

Kod svih kredita zajedničko je što je kamata jedan posto i grejs period od godinu dana, osim za kreditnu liniju za podizanje višegodišnjih zasada voća i povrća dve godine. Najviši iznos po ovim kreditnim linijama iznosi 4,5 miliona dinara, a najniži je 300.000 dinara.

“Najviše novca, oko 180 miliona dinara, obezbeđeno je za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, a najmanje za kreditnu liniju u oblasti pčelarstva, pčelinje rojeve i opremu pet miliona dinara”, rekao je za „Dnevnik” v. d. direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede dr Viktor Molnar.

Konkursi su otvoreni do 31. oktobra.

Izvor: agrofin.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena