Yunet
 

Poljoprivreda

Zbog niskih temperatura najviše stradale kajsije i maline

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 20. april 2022. • 00:00 •

Zbog niskih temperatura najviše stradale kajsije i maline Foto: wikipedia

„Trešnje su najviše stradale od voća u vremenskim neprilikama i povaratku zime, ali ne usled jučerašnje vejavice i hladnoće, već zbog minusa 27. marta, u vreme kada su cvetale, pa su prognoze da je oštećeno oko 90 odsto zasada tog voća“, kaže za „Dnevnik” profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović, napominjući da to važi samo za ravničarske predele do 150 metara nadmorske visine, uključujući Vojvodinu. On ističe da su niske dnevne temerature usred aprila štetne za rane sorte višanja, kasija, šljiva i jabuka te da se, ukoliko minus bude iznad 3,7 stepeni, mogu očekivati značajnije umanjenje roda voća i sitniji plodovi.

On naglašava da su ćudi vremena u drugoj polovini aprila još jedna opomena da se mora voditi računa o tome gde se podižu plantaže voća. Govoreći o merama zaštite koje voćari mogu preduzeti ovih dana, Keserović napominje da je antifrost sistem najefikasniji, ali da ga malo ko ima.

„Uz taj sistem se mogu zaštititi zametnuti plodići, ali ih u Srbiji malo ima. Preporučuje se i zadimljavanje kao vid zaštite ako su manje površine. Recimo, može se paliti neizgoreli stajnjak ili stare gume. Ako je temperatura minus jedan pa čak i minus dva i tri, to može biti korisno“, poručuje Keserović.

Takođe savetuje da voćari koji imaju sisteme za navodnjavanje kap po kap, a takvih je dosta, uključe sistem sat-dva noću, večeras ili u četvrtak ujutru, kada su najavili najniže temperature.

izvor: Dnevnik

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena