Yunet
 

Politika

Održana 14. sednica Skupštine opštine Kula

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 22. mart 2024. • 00:00 •

Održana 14. sednica Skupštine opštine Kula

KULA, 22. 03. 2024. – Četrnaesta sednica lokalnog parlamenta protekla je u konstantnoj diskusiji odbornika opozicije u najvećem broju slučajeva sa predsednikom lokalnog parlamenta, Veliborom Milojičićem, te je konstantna diskusija rezultirala sa nekoliko glasanja za povredu Poslovnika. Kada je o dopunjenom dnevnom redu reč, prva tačka bila je Predlog Odluke o angažovanju eksterne revizije konsolidovanog završnog računa budžeta opštine Kula za 2023. godinu. Povodom ove tačke odbornici opozicije postavili su pitanje zbog čega je u reviziju uključena nezavisna revizorska kuća, a ne Državna revizorska institucija. Predsednik Skupštine opštine Kula, Velibor Milojičić, rekao je na ovu temu da je lokalna samouprava bila dužna da, po zakonu, angažuje eksternu reviziju kako bi se sproveo čitav postupak, te da nikakve tajne ili bilo čega sličnog tu nema.

Nakon usvajanja ove tačke većinom glasova odbornika, o tačkama dva, tri i četiri se raspravljalo objedinjeno a odlučivalo posebno. Druga tačka dnevnog reda bila je Predlog Odluke o prenosu javne svojine opštine Kula u javnu svojinu Republike Srbije bez naknade, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova. Kada je reč o trećoj i četvrtoj tački, u pitanju su Predlog Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Kula i Predlog Odluke o dopuni Odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, postupku dodele sredstava, procentu učešća i uslovima pod kojim opština Kula učestvuje u finansiranju aktivnosti održavanja. Javno preduzeće „Zavod za izgradnju“ Kula – u likvidaciji bilo je u fokusu pete tačke dnevnog reda, te su tako većinom glasova usvojeni Predlog Odluke o usvajanju godišnjeg likvidacionog izveštaja i Predlog Odluke o usvajanju finansijskog izveštaja sa stanjem na dan 31. decembra 2023. godine pomenutog preduzeća. Odbornici su većinom glasova usvojili i Predlog Odluke o usvajanju Izveštaja o radu Štaba za vanredne situacije opštine Kula za 2023. godinu i Predlog Odluke o razrešenju i imenovanju članova Izborne komisije opštine Kula u stalnom sastavu. Navedene tačke bile su šesta i sedma u okviru dopunjenog dnevnog reda.

Osma tačka dnevnog reda bila je Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune Statuta Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Kula, dok je u okviru devete tačke dnevnog reda usvojen Izveštaj o sprovedenim izborima za članove Saveta Mesne zajednice Kruščić. Deseta i jedanaesta tačka neposredno su bile vezane za temu kadrovskih rešenja, a one glase: Prestanak funkcije člana i izbor člana Opštinskog veća opštine Kula i Predlozi rešenja o prestanku dužnosti i izboru članova stalnih radnih tela (Komisija) Skupštine opštine Kula, imenovanju direktora Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Crvenka, prestanku dužnosti direktora Doma kulture Crvenka i Rešenja o imenovanju direktora iste ustanove i razrešenju i imenovanju člana Školskog odbora Osnovne škole „20.oktobar“ u Sivcu. Konstatovana je pismena ostavka Renate Vujasinović, člana Opštinskog veća za penzionere i socijalnu politiku, a umesto nje, tajnim glasanjem prisutnih odbornika, većinom glasova za člana Opštinskog veća izabran je Vladimir Olejar, master menadžer iz Ruskog Krstura. Poslednja tačka dnevnog reda bila su Odbornička pitanja, nakon koje je 14. zasedanje Skupštine opštine Kula zaključeno.

Izvor: Qmedia

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena