Yunet
 

Politika

Diskusija vlasti i opozicije zbog odborničkih pitanja

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 9. jun 2022. • 00:00 •

Diskusija vlasti i opozicije zbog odborničkih pitanja

 

 

KULA,09.06.2022.- Druga sednica Skupštine opštine Kula, iako vremenski kratkotrajna, izazvala je negodovanje i nezadovoljstvo odbornika opozicije. Naime, način postavljanja odborničkih pitanja, pismenim putem, bio je okidač za reakciju opozicionih odbornika.

Rade Obradović, šef odborničke grupe „Kritična masa-za pobedu“ smatra da je današnja odluka svojevrsni negativni presedan u skupštinskoj praksi:

„Našu reakciju je, pre svega, izazvalo neosnovano skraćivanje dnevnog reda, gde je došlo do grube povrede poslovnika od strane predsedavajućeg. U prethodnom mandatu odbornička pitanja su bila nekakav institut demokratičnosti i poslovnik inače predviđa da se pitanja mogu postaviti u usmenoj formi. Sad je ovo već proizvoljan način tumačenja poslovnika od strane predsedavajućeg, a mi ćemo se, naravno, obratiti i struci gde ćemo tražiti tumačenje, a ako treba, tražićemo i preispitivanje poslovnika, to jest da li je u skladu sa Ustavom Srbije. Odbornička pitanja služila su i služe kao direktna pitanja građana vezana za njihove dileme, sugestije i konkretne probleme.“

 

Sa druge strane, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić,  ne vidi ništa sporno u poslednjoj tački današnjeg zasedanja i tvrdi da je svaka odluka transparentna i kroz dijalog dogovorena između odbornika i predsednika Skupštine, čija je to i nadležnost.

„Što se tiče današnje diskusije, u razgovoru pre početka Skupštine sa predsednikom Milojičićem, ja sam dobio uveravanja da je, na sastanku šefova svih odborničkih grupa, sve dogovoreno i da će maltene sve biti jednoglasno usvojeno, da je potpuno usaglašen način rada i da je usaglašeno da se od prve do zadnje tačke radi po poslovniku. Sve drugo jeste ništa drugo do nepotrebna drama i što se mene lično tiče, neka na narednoj Skupštini postavljaju pitanja na stari način i, ako treba, ja ću lično zamoliti predsednika Skupštine da to dopusti“. Miljanić je istakao da je on vrlo otvoren i više nego rad da se već ukoliko sutra sastane sa predstavnicima opozicije i pred kamerama odgovori na sva pitanja i dileme.

Najpre konstitutivna, a potom i ova sednica, protekla je u kritici rada zakonodavnih i izvršnih opštinskih organa. Ko je u pravu, a ko nije, pokazaće vreme koje je pred nama. Sigurno je to da će skupštinska zasedanja  biti sve samo ne monotona i formalistička.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena