Yunet
 

Kultura

Jubilej KUD „Durmitor“ u znaku „Njegoševih dana“

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 14. novembar 2022. • 00:00 •

Jubilej KUD „Durmitor“ u znaku „Njegoševih dana“

Izvor: Qmedia Foto: Qmedia

KULA; 14.11.2022. - Sala Kulturnog centra u Kuli bila je domaćin „Njegoševih dana“, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Durmitor“. Sama manifestacija trajala je dva dana i sastojala se od dva dela programa. Prvog dana održano je Poetsko-guslarsko veče, dok je drugog dana održan tradicionalni, deseti po redu, Festival izvorne pjesme, gusala i svirke. Boško Vujačić, Maksim Vojvodić, Radovan Suknović, Lazar Strugar, Lukijana Popović, kao i mnogi drugi vrsni umetnici i izvorne grupe, prikazali su svu blagodat kulture i umetnosti, a publika je, sudeći prema utiscima, bila impresionirana svime što je videla i čula. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić. izjavio je da je multikulturalnost i međusobno razumevanje nacionalnih zajednica jedno istinsko bogatstvo opštine Kula i da Kulturno-umetničko društvo „Durmitor“, kao i sva udruženja drugih nacionalnih zajednica, nesumnjivo pozitivno doprinosi tom bogatstvu:

„Kulturni centar opravdao je ime da je centar kulturnih dešavanja. Veče posvećeno Njegošu je jedan izuzetan događaj i samo jedan od dokaza odlične saradnje sa KUD „Durmitor“, koje ima veoma plodan rad tokom godine. Verujem da je prisutna publika uživala, a lično mi je posebno drago što sam ispratio program o Njegošu. Kada je reč o nacionalnim zajednicama uopšte, najpre sam zadovoljan njihovim velikim brojem u našoj opštini i taj broj je dokaz da multikulturalnost ovde živi i, kada je reč o saradnji sa ustanovama svih nacionalnih zajednica, opština je stub po pitanju podrške i finansija i to zapravo najbolje govori koliko je ta saradnja dobra.“

Jubileji su, nesumnjivo bili neposredno vezani za ovu manifestaciju, te je tako, pored 20 godina rada i stvaralaštva „Durmitora“ i desetog po redu Festivala izvorne pjesme, gusala i svirke, obeleženo i 209 godina od rođenja Njegoša i 175 godina od izlaska „Gorskog vijenca“. Kulturno-umetničko društvo „Durmitor“, pak, pokazalo se kao dostojan čuvar igre, pesme i običaja krajeva iz kojih su došli kolonisti iz Crne Gore, a čiji potomci danas, ravnopravno sa pripadnicima ostalih nacionalnih zajednica, oplemenjuju stvaralaštvo i kulturnu paletu, kako Kule kao naseljenog mesta, tako i opštine Kula u celini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad