Yunet
 

Kultura

Danas se obeležava Svetski dan muzike

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 21. jun 2022. • 00:00 •

Danas se obeležava Svetski dan muzike

KULA,21.06.2022.-Danas se obeležava Svetski dan muzike koji je zvanično pokrenut 1982. godine. Svake godine ljudi se podstiču da slušaju svoju omiljenu muziku i dele je sa drugima.

Svetski dan muzike prvobitno je ideja američkog muzičara Džoela Koena iz 1970-ih. Radio je za francusku radio stanicu i želeo je da se muzika uživo pušta uveče 21. juna u znak dobrodošlice prvom danu leta. Ideja je usvojena tek 1982. godine kada su se Džek Lang, francuski kompozitor i Moris Flere, muzički novinar, pridružili francuskom Ministarstvu kulture i podstakli proslavu muzike, amaterskih i profesionalnih muzičara. Želeli su da živa muzika bude dostupna svima, bez obzira na njihovo nasleđe ili poreklo. Tako je nastao prvi Fête de la Musik (Svetski dan muzike)!

O prednostima slušanja muzike ne moramo previše da ističemo. Bilo da se radi o slušanju muzike preko zvučnika, na koncertu uživo ili sviranju instrumenta, muzika je predivno kreativno mesto za uživanje ljudi. Ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje i blagostanje, jer kada slušamo svoje omiljene pesme, preplavimo se radošću i srećnim uspomenama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena