Yunet
 

Društvo

U opštini Kula za 69 dana izvršena rekonstrukcija javnog osvetljenja

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 11. mart 2024. • 00:00 •

U opštini Kula za 69 dana izvršena rekonstrukcija javnog osvetljenja

U opštini Kula završena je implementacija projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja. Modelom javno-privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije, rekonstrukcija je završena za samo 69 dana. Projekat predstavlja prekretnicu ka modernizaciji, održivosti i odgovornom upravljanju resursima, ali i uštedi u budžetu Opštine Kula u iznosu od najmanje 501.790,46 evra za period od 15 godina, na koliko je zaključen ugovor.

Opština će ostvariti 80% uštede u potrošnji električne energije na godišnjem nivou, odnosno 2.074.727,46 kWh, dok će emisija CO2 biti smanjena za 2.280,13 tona godišnje. Ugrađeno je 6.998 modernih Thorn led svetiljki koje Opštini pružaju energetsku efikasnost, smanjuju troškove i čiji je vek trajanja 25 godina, što je 10 godina više od trajanja ugovora.

Pored ekonomskih ušteda, značajne pogodnosti za opštinu Kula predstavljaju unapređenje kvaliteta života građana, povećana bezbednost u saobraćaju, održivost i dostizanje ciljeva održivog razvoja, smanjenje emisije ugljen-dioksida i redukcija svetlosnog zagađenja, čime se aktivno učestvuje u globalnim naporima ka očuvanju životne sredine.

Izvor: Proglas

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena