Yunet
 

Društvo

Svečanost povodom jubileja kolonizacije u subotu u Kuli

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 24. novembar 2022. • 00:00 •

Svečanost povodom jubileja kolonizacije u subotu u Kuli

Izvor: Qmedia Foto: Udruženje kolonista

KULA; 24.11.2022.- Svečanost povodom 76 godina od doseljavanja kolonista iz Crne Gore u Kulu održaće se u subotu, 26. novembra, sa početkom u 11 časova, u prostorijama spomen sobe kolonista, u krugu firme „Žito Media“ u Kuli. Tim povodom, o samom programu svečanosti nešto više je rekla Slavka Jovetić Badnjar, predsednica Upravnog odbora Udruženja građana kolonista i potomaka iz Crne Gore 1946:

„Program je sledeći: nastupiće guslari iz KUD „Marko Miljanov“, zatim će nastupiti i članovi KUD „Durmitor“ pod vođstvom Milovana Vukovića , a takođe će nastupiti i recitatori. Nakon programa je predviđena zakuska za sve prisutne“.

Nezaobilazna tema, kada je u pitanju istorijat kolonista iz Crne Gore, jeste drugi deo monografije „Kolonisti kroz vreme i prostor“. Tačan datum izlaska drugog dela monografije još uvek nije na vidiku, pre svega, kako je gospođa Badnjar navela, zbog nedostatka građe i fotografija porodica koje nisu zastupljene u prvom delu monografije:

„Imamo tu prvu knjigu koja je izdata prošle godine, povodom 75 godina od kolonizacije. Međutim,  za potrebe drugog izdanja oko 70 porodica nije dalo fotografije i nije obuhvaćeno i onda drugo izdanje ne može da izađe. Planiramo da drugi deo monografije izađe tek naredne godine. Nije za pohvalu informacija da je član samo jedne porodice doneo fotografije, iako je na svim medijima pravovremeno izašao naš apel. U pitanju je mukotrpan posao i, lično, nismo zadovoljni odzivom, ali to su neke stvari na koje slabo možemo da utičemo“.

U Kuli je, po tradiciji, poslednjih dana novembra obnovljeno sećanje na doseljavanje kolonista iz Crne Gore, koji su u ove krajeve stigli posle Drugog svetskog rata. Prvi kolonisti krenuli su na daleki put u februaru 1946. Kula je tada bila sresko mesto, kojem su pripadali Stari i Novi Vrbas, Bačko Dobro Polje, Savino Selo i Kruščić. Doseljeno je stanovništvo iz sledećih srezova Crne Gore - u Sivac iz pljevaljskog i bjelopoljskog sreza, u Crvenku iz danilovgradskog, u Kruščić iz kolašinskog, a u Kulu je pristiglo stanovništvo iz svih srezova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad