Yunet
 

Društvo

Ruski Krstur: 150 sadnica umesto nekadašnje divlje deponije

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 10. novembar 2022. • 00:00 •

Ruski Krstur: 150 sadnica umesto nekadašnje divlje deponije

 Izvor: Qmedia Foto: Qmedia

 

KULA, 10.11.2022.- Revitalizacija i pošumljavanje površina koje su bile pod divljim deponijama posao je koji se uspešno obavlja na teritoriji opštine Kula. Uz saradnju i  podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Opština Kula realizuje veoma bitan projekat sa ekološke tačke gledišta. Jedna u nizu takvih akcija održana je u Ruskom Krsturu, gde je uklonjena divlja deponija, uređen prostor i gde su posađene nove sadnice. Realizaciju ove akcije pomogli su javna komunalna preduzeća „Ruskom“ i „Komunalac“, kao i predstavnici  lokalne samouprave i Mesne zajednice Ruski Krstur. Takođe, svoj doprinos dala su i deca iz vrtića „Ciciban“ i iz Osnovne škole „Petro Kuzmjak“, kao i članovi Ekološkog pokreta iz Kule. Radove na sanaciji i pošumljavanju posetio je predsednik ošštine Kula, Damjan Miljanić, koji je istakao dragocenost saradnje sa Ministarstvom zaštite životne saradnje kada je u pitanju jedna ovakva aktivnost:

„Trenutno smo u Ruskom Krsturu, na parceli koja je donedavno bila jedna zapuštena divlja deponija. U saradnjom sa Ministarstvom zaštite životne sredine, prvo je ta divlja deponija sanirana, uklonjeno je gotovo 100 tona šuta i otpada, a onda opet, sa istim ministarstvom, realizuje se pošumljavanje. Samu akciju su podržali škola i vrtići, kao i jedna nevladina organizacija, nedavno formirana i, naravno, javno komunalno preduzeće „Ruskom“. Slične akcije se sprovode i na parcelama u Kuli, gde su, takođe, ranije divlje deponije uređene. Slično će se raditi i u Crvenki, kao i u, praktično, svakom naseljenom mestu. U Liparu je nedavno izgrađen Eko park sa igralištem i  sa pošumljenom površinom. Sve akcije koje se rade i prošle i ove godine  su u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ta podrška nam je dragocena i deo smo jedne velike priče na nivou Srbije a nama, posebno značajno, na nivou opštine Kula. Iz godine u godinu i iz meseca u mesec pošumljavamo nove površine i uređujemo nove površine. Juče je, takođe, u Kuli bila jedna akcija pošumljavanja i na ovome se neće stati i ovaj period godine jeste period koji je idealan za ove poslove, tako da će i u narednim nedeljama ovi projekti imati svoj nastavak“.

Kada je o ovoj lokaciji reč, nju sad krasi 150 novih sadnica jasena, od ukupno 650 koliko je predviđeno da se posadi na teritoriji opštine Kula u sklopu projekta Ministarstva zaštite životne sredine, a ukupno pet lokacija je predviđeno za sadnju. Ovim i sličnim poslovima opština Kula nastavlja sa uzlaznim trendom u oblasti očuvanja životne sredine i kvaliteta života građana koji žive u njoj.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad