Yunet
 

Društvo

Od 10. decembra vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama uvezenim iz inostranstva

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 8. novembar 2022. • 00:00 •

Od 10. decembra vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama uvezenim iz inostranstva

Izvor: RTS Foto: pixabay

 

SRBIJA; 8.11.2022.- Od 10. decembra u Srbiji će biti omogućena vantelesna oplodnja i doniranim reproduktivnim ćelijama uvezenim iz inostranstva. Srbija u ovom trenutku ima sklopljen ugovor sa bankom reproduktivnih ćelija iz Španije, ali će se broj banaka u narednom periodu povećavati.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navela je da do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom ni o trošku države, ali ni kod parova koji su sami plaćali postupak. Objasnila je da će pravo o trošku države imati sve žene do 45 godina i to u sledećim situacijama: one koje imaju partenra ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke, one koje imaju partera do 45 godina, ali čiji partner ne može da ima decu, tačnije ima dijagnozu azospermije, kao i žene do 45 godina koje nemaju partenra a žele da se ostvare kao majke.

Ukazala je da celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra. "Sve to će snositi država u slučajevima koji ispunjavaju kriterijume, a oni koji ne ispunjavaju kriterijume i sami žele da plate biće im omogućen uvoz i obavljanje postupka u Srbiji", naglasila je Radojević Škodrićeva. Na pitanje na koliko postupaka će imati pravo par kada krene sa procedurom doniranih ćelija, Radojević Škodrićeva kaže da će biti omogućeno šest postupaka.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad