Yunet
 

Društvo

Pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš u poseti opštini Kula

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 19. septembar 2022. • 00:00 •

Pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš u poseti opštini Kula

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš posetio je opštinu Kula. Kako je naveo, u fokusu njegove posete jeste zamena krova na Osnovnoj školi „Petefi brigada“, čime će se, između ostalog, dati dalji doprinos u ostvarenju energetske efikasnosti:

„Mogu da kažem da je povod za današnju posetu jeste zamena krova na Osnovnoj školi „Petefi brigada“. Naime, u prošloj poseti ovoj opštini uočili smo da je krov škole u prilično lošem stanju i uvideli smo da tu mora doći do sanacije. Prilikom raspisivanja konkursa, škola je predala svoju prijavu i dobila je određena sredstva, konkretno u iznosu od 4,5 miliona dinara i zamenjen je krov. Moram da naglasim da je, pošto mi raspolažemo sa ograničenim sredstvima, i lokalna samouprava dala svoj doprinos, tako da ukupna vrednost radova iznosi od sedam do osam miliona dinara i drago mi je što uspešno sarađujemo sa opštinom Kula i nadam se da ćemo ovu saradnju nastaviti i u budućnosti“.

Pokrajinskog sekretara Sakalaša dočekao je zamenik predsednika opštine Kula, Karolj Valka, koji je istakao da, zahvaljujući odličnoj saradnji i koordinaciji između opštine i pokrajine, posao oko zamene krova dolazi do realizacije:

„Ovo je jedan zajednički projekat pokrajinskog sekretarijata i lokalne samouprave,  a konkretno se radi o zameni krova na starom delu škole, koji je prokišnjavao jer je to nekada bio „mediteranski krov“ koji nije za naše uslove i sada će se dobiti kosi krov koji je mnogo bolji. Uz krov ide i izolacija tavanskog prostora, tako da je, pored energetske efikasnosti, naravno, bitno da i škola funkcioniše normalno“.

Nakon sastanka sa zamenikom predsednika opštine, upriličen je prijem kod predsednika opštine Kula, Damjana Miljanića. Energetska efikasnost, rekao je Miljanić, jeste jedan od važnijih poslova u našoj opštini, a , kako ovaj projekat u Osnovnoj školi „Petefi brigada“, tako i u Ruskom Krsturu, jesu segmenti čitavog tog posla:

„Gotovo svake godine sa sekretarijatom ulaže sredstva, a ove godine ulaganja su u sanaciju krova na školi „Petefi brigada“ i dvorište škole u Ruskom Krsturu. Dobra saradnja je ostvarena sa Pokrajinskim sekretarijatom i ona se zapravo ogleda u tome da možemo da planiramo radove u našim školama, da znamo otprilike na koja sredstva možemo da računamo i  da i mi, naspram toga, u budžetu planiramo dalje investiranje. U Osnovnoj školi „Petefi brigada“ je, u prethodnim godinama, urađeno mnogo toga. Prvo je potpuno sanirana hala, urađeni su pod i rasveta, uveden je novi sistem grejanja sa novom kotlarnicom, a potom je u nekoliko faza gotovo kompletno urađena PVC stolarija. Trenutno je u izradi projekat za solarnu elektranu u školi. Takođe, izvode se radovi ,finansirani od strane Ministarstva prosvete, vrednosti negde oko 10 miliona dinara, na montiranju štedljive, LED, rasvete, tako da smatram da će sledeće godine energetska i građevinska sanacija ove škole biti završena“.

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena