Yunet
 

Društvo

Krsturčani ponovo udruženi u humanitarnim akcijama

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 16. jun 2022. • 00:00 •

Krsturčani ponovo udruženi u humanitarnim akcijama

KULA,16.06.2022.-Ruski Krstir, prestonica Rusina, svojom nestereotipnošću nadaleko je čuven kao najstarije i najveće mesto u kojem živi ova nacionalna manjina. Ono po čemu je ovo mesto, ali pre svega ljudi koji u njemu žive još kako poznato nema veze sa nacionalnošću, verom ili poreklom ima veze sa onim iskonskim vrednostima, a to su humanost, zajedništvo, empatija i veliko srce.

Pored mnogih humanitarnih akcija koje se sprovode u Ruskom Krsturu u organizaciji mesne zajednice akcija prikupljanja dobrovoljnog priloga putem humanitarnih kutija stalno je aktuelna. Juče su predstavnici MZ '' Ruski Krstur'' prikupili novac iz postavljenih kutija i prilog uplatili za lečenje male Mile Žeželj. Krsturčani su iznos od 62 000 dinara proteklih meseci prikupili na nekoliko lokacija u ovom mestu. Tim povodom sekretar MZ ''Ruski Krstur'' i jedan od organizatora humanitarnih akcija u Krsturu, Mihajlo Pašo, izjavio je da su kutije sa namenom da se pomogne maloj Mili iz Sivca postavljene pre oko tri meseca u JKP ''Ruskom'',  marketu ''Freš'', ''Trend marketu'', kafiću ''Mala oaza'', prodavnici auto delova ''Vislavski'' i saobraćajnom centru ''Kovač''. Pašo je izjavio da je ovo humanitarna akcija svih Krsturčana, a da su oni samo organizatori. Dodao je da će se akcije nastaviti  i u budućnosti, jer humanost je ona  najvažnija nit koja spaja svakog čoveka.

Još jedan dokaz da Krsturčane odlikuje empatija i zajednica sa temeljima na očuvanju dobrih odnosa jeste potreba da pomognu svom sugrađaninu koji je gotovo pola decenije usled posledica od bolesti multiple skleroze vezan za invalidska kolica. Naime ovaj Krsturčanin pored bitke koje vodi sa ovom ni malo naivnom bolešću suočava se i sa atrofijom mišića, te su mu potrebna elektromotorna invalidska  kolica.  Marija Šepinski je pokrenula ovu akciju za svog komšiju i tim povodom izjavila da su uz podršku članova MZ'' Ruski Krstur'' uspeli da pronađu odgovarajuća kolica za sugrađanina i iskoristila je priliku da uputi molbu ljudima koji su u mogućnosti da daju doprinos ovoj humanitarnoj akciji. Kada je u pitanju iznos koji je potreban da bi  se kolica kupila i osposobila za upotrebu Šepinski navodi da je potrebno prikupiti 60 000 dinara. Ona je dodala da će se humanitarnim gestom ovom čoveku omogućiti da nakon pet godina ode do centra Krstura i da obavlja neke svakodnevne aktivnosti.

Autoelektričar u penziji, Vladimir Dudaš, dao je svoj doprinos čitavoj akciji te je pogledao elektromotorna kolica ocenivši ih kao potpuno funkcionalna, on je pronašao i potrebne delove neophodne za upotrebu. Dudaš ističe da su potrebna dva specijalna akumulatora po ceni od po 17000 dinara.

Mihajlo Pašo istakao je da svi zainteresovani građani koji žele da pomognu mogu doći u MZ'' Ruski Krstur'' kako bi dobrovoljnim prilogom omogućili kupovinu elektromotornih kolica i neophodnih akumulatora. Kada je huumanost u pitanju Pašo navodi da nema nikakvih razlika međuljudima, da su svii Krsturčani jednaki bez obzira na nacionalnost i da neće dozvoliti da ni jedan pojedinac ili porodica ostanu bez podrške i pomoći.

Bez sumnje u udruženost Krsturčana kolica će biti obezbeđena čoveku kojem su ona neophodna za osnovno funkcionisanje, a kutije namenjene za prikupljanje sredstava kako bi se devojčica Maša Pleskonjić lečila uveliko su već postavljene na već pomenutim lokacijama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena