Yunet
 

Društvo

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka u STŠ'' Mihajlo Pupin''

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 8. jun 2022. • 00:00 •

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka u STŠ'' Mihajlo Pupin''

KULA,08.06.2022.-Ministarstvo odbrane nastavlja da promoviše novi koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u opštinama i gradovima širom Republike Srbije. Danas je učenicima STŠ ''Mihajlo Pupin'' iz Kule predstavljen koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka, ali i uslovi i pogodnosti služenja vojnog roka u jedinicama Vojske Srbije. Upoznavanje sa načinom života u toku služenja dobrovoljnog vojnog roka, obavezama i pravima vojnog lica, kao i načinom prijavljanja u dobrovoljnu službu danas su bile samo neke od tema koje su predstavljene mnogobrojnim učenicima.  Prisutne učenike pre samog predavanja pozdravio je predsednik opštine, Damjan Miljanić, koji je istakao značaj vojnog roka i svega onog što on kao takav nosi sa sobom. Poželeo im je sreću u školovanju i istakao značaj pravih vrednosti i tradicije.

Koji su to benefiti i šta je zapravo lajt motiv ovakvih promocija istakao je načelnik Centra ministarstva odbrane Sombor,Slavko Đipalo:    „Građani Republike Srbije imaju pravo i obavezu da obavljaju vojne poslove u službi odbrane zemlje. Za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu da se prijave kandidati muškog i ženskog pola, koji u kalendarskoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života. Oni mogu da se prijave centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu prebivališta, a novina je da mogu da se prijave putem E-uprave i u svim filijalama Pošte Srbije. Dobrovoljno služenje vojnog roka traje i odvija se tokom četiri roka u toku godine: u martu, junu, septembru i decembru.''Načelnik je naveo da sve koji se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka čeka mogućnost zaposlenja u kazneno-popravnim zavodima i zaposlenje u fizičko-tehničkim agencijama za obezbeđenje. Prema školskoj spremi i prema lekarskom pregledu koji realizuju, određuje im se vojna specijalnost, tako da je to uslov šta bi oni mogli da rade. Istakao je još da u toku i nakon odsluženja vojnog roka vojnik ima određene benefite. To su novčana primanja u iznosu od 37 i po hiljada dinara u toku šest meseci.

Goran Novković, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga naveo je da je ova   promocija dobro prihvaćena od omladine zbog toga što je Sombor jedan od poznatijih regrutnih centara u onoj bivšoj Jugoslaviji. Ova vrsta obuke traje mesec i po dana, zatim ide specijalistička obuka koja isto toliko traje, pa obuka u ostalim regrutnim centrima koja traje tri meseca.

Jedan učenika koji je prisustvovao promociji naveo je da mu se sve što je predstavljeno danas čini kao dobra ideja za sve generacije i da smatra da se treba ići u vojsku i da se treba služiti vojni rok. ''Kada je o meni lično reč, ja bih se vrlo rado prijavio na odsluženje. Ono što me privlači na tu ideju jeste disciplina koju ću tamo steći, upoznavanje sa drugim ljudima i stav da je to jedan obavezni deo života“.- zaključio je učenik drugog razreda ove škole.

Pored onih već poznatih vrednosti koje se stiču tokom služenja vojnog roka, potom fizičke i psihičke spremnosti dobrovoljce očekuju obezbeđeni putni troškovi, novčana primanja, prava iz zdravstvenog osiguranja, hrana, smeštaj i vojna oprema tokom trajanja vojnog roka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad