Yunet
 

Društvo

Dan škole u Ruskom Krsturu u znaku nauke i uspeha

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 25. maj 2022. • 00:00 •

Dan škole u Ruskom Krsturu u znaku nauke i uspeha

 

KULA, 25.05.2022.-Ubrzo posle doseljavanja Rusina u Bačku, odnosno u današnji Ruski Krstur, sredinom XVIII veka u selu je osnovana prva škola 1753. godine sa čime je ustanovena tradicija školovanja na rusinskom jeziku koja još uvek traje. Danas je Gimnazija i osnovna škola sa domom učenika  ''Petro Kuzmjak'' obeležila Dan škole na jedan vrlo nestereotipan način.

Direktorica ove obrazovne institucije, Natalija Budinski, istakla je: '' Mi smo rešili da Dan škole obeležimo u znaku Sajma nauke, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Tokom današnjeg dana učenici će na zabavan način pokazati šta su sve naučili tokom školske godine. '' Budinski je posebno istakla da je vrlo zadovoljna uspesima učenika tokom školske godine. Učenici su bili veoma zapaženi na takmičenjima od opštinskog preko okružnog do republičkog nivoa. Uprkos pandemiji, stručna praksa je uspešno realizovana i u inostranstvu. Pored uspeha učenika, svakako nije zanemarena ni edukacija nastavničkog kadra koji su se usavršavali na stručnim seminarima i edukacijama. Ovo je dan kada trebaju svi uspesi da se sumiraju i označe, zaključila je direktorica škole.

Pored mnogobrojnih gostiju, direktora drugih obrazovnih insitucija iz naše opštine, predstavnika Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, i predstavnika lokalne samouprave Danu škole i Sajmu nauke prisustvovao je i predsednik opštine, Damjan Miljanić, koji je ovom prilikom istakao značaj obrazovanja: '' Škola u Ruskom Krsturu'' mimo svojih specifičnosti, značaja za rusinsku nacionalnu zajednicu i značaja za našu opštinu kao jedina gimnazija, važna je karika u obrazovanju. Ulaganje u obrazovanje i značaj obrazovanja jeste nešto što je od izuzetne važnosti i za opštinu Kula i za državu Srbiju. Kako je već i direktorica istakla u svom govoru, investicije i ulaganja u obrazovanje su važan segment u budžetu Opštine Kula. Sajam obrazovanja koji se održava krajem godine  a u organizaciji je Opštine Kula, jedan dan u nizu načina da se deci istakne značaj školovanja i svega onog što nauka kao takva donosi, ali i da se osvetli nauka i školstvo. '' Predsednik Miljanić ovom prilikom najavio je i radove koji uskoro počinju sa realizacijom: '' Informatički kabinet je ove godine otvoren u sklopu škole, a nedavno je završen postupak javne nabavke i uskoro će početi radovi na uređenju dvorišta ove škole. Ovaj veliki projekat finansira Opština Kula iznosom od sedam miliona dinara, a Pokrajina finansira iznosom od četiri miliona. U budućnosti se pored ove najznačajnije investicije planiraju i drugi manji radovi i nabavka nove opreme.''

Pored sumiranja uspeha učenika i nastavnika, nakon svečanosti posetioci su imali prilike da uživaju u prikazu učeničkih umeća- od logičkih igara, preko takmičenja u sklapanju Rubikove kocke, do raznih eksperimenata, kvizova znanja..

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena