Yunet
 

Društvo

Početak radova na izgradnji vetroparka ''Kula''

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 11. maj 2022. • 00:00 •

Početak radova na izgradnji vetroparka ''Kula'' Foto:Pixabay

Svečanom ceremonijom kompanije MK Grup i Fintel Energija zvanično su obeležile početak radova na izgradnji vetroparka „Kula 2“. Vetroturbine najsavremenije tehnologije, grade se u blizini prvog vetroparka u Srbiji. Uz  investiciju od 17,5 miliona evra, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, puštanje u rad se planira u martu 2023. godine.

Pored predstavnika kompanija i lokalne samouprave, kao i mnogobrojnih zvanica  prisustvovala je i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović. Ministarka je ovom prilikom istakla da bez ulaganja nema razvoja ni energetike,ali ni privrede u celosti:

„Nekada se čini, s obzirom na ogromne opstrukcije kada su u pitanju OIE, da se borimo protiv vetrenjača, ali se i danas vidi da se mi u stvari borimo za vetrenjače. Borimo se za solarne elektrane i za sve druge kapacitete koji koriste obnovljive izvore.'' rekla je Mihajlovićeva. Ministarka je istakla da je jedini put Srbije ka energetskoj bezednosti i nezavisnosti povećanje kapaciteta za proizvodnju energije dobijene iz OIE. Ministarka Mihajlović zaključila je da će država aktivno pomagati izgradnju novih prenosnih kapaciteta i da će se većim korišćenje OIE ubrzati i sam razvoj.

Generalni direktor Fintel Energije, Ticijano Đovaneti podsetio je da ova kompanija zajedno sa kompanijom MK Grup pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije. ''Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dela Evrope”, rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Grup, Mihailo Janković, potvrdio je dalje širenje u oblasti obnovljivih izvora energije obe kompanije. „Zajedno razvijamo projekte vetroparkova i solarnih elektrana u Srbiji uz investiranje preko milijardu evra u narednih pet godina'' - izjavio je Janković.

Vetropark „Kula 2“ će, sa kapacitetom od 10 MW, snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 GWh struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava. Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kad se radi o obnovljivim izvorima energije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad