Yunet
 

Društvo

Dan pobede nad fašizmom obeležen u Kuli

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 9. maj 2022. • 00:00 •

Dan pobede nad fašizmom obeležen u Kuli

 

 

KULA,09.05.2022-Polaganjem venaca i minutom tišine počelo je obeležavanje Dana pobede u Kuli. Predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i Mesnog udruženja penzionera odali su počast svima onima koji su dali svoje živote za slom fašizma i pobedu slobode.

Predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da se naša država nikada nije odricala puta istine i slobode, iako je za to u prošlosti mnogo puta platila veliku cenu:

„Današnji dan je dan kada se svi podsećamo koje su to slobodarske vrednosti i da je naša država, bez obzira na cenu koju je plaćala, uvek bila na strani istine i slobode. Danas je i Dan Evrope i, u skladu sa tim, evropske vrednosti jesu opredeljenje naše države. Evropa, kakvu  danas poznajemo, ne bi postojala da fašizam nije pobeđen.“

Predstavnik SUBNOR-a, Živko Šarović, rekao je da je 9.maj dan kada se sećamo svih onih koji su dali svoje živote kako bi današnje generacije odrastale u slobodnom i pravednom svetu:

„Drugarice i drugovi, dame i gospodo, okupili smo se da odamo počast svima onima koji su se borili za ljudskost, slobodu i jednakost. Odajemo počast i nevinim žrtvama kojih je bilo pedesetak koje su pale ovde, u Kuli, a koji su stradali od ruke hortijevaca. Posebno bih hteo da se poklonimo senima komunista koji su nastradali na teritoriji naše opštine, a to su Isa Sekicki, Novak Pejčić, Milan Grozdić i Josip Kramer. Ovi ljudi su pali u borbi protiv zla koje je i danas, nažalost, prisutno. Morao bih još da pomenem i grofa Telekija, predsednika međuratne mađarske Vlade, koji se protivio Hortijevom napadu na Jugoslaviju. Raduje me i danas što naš predsednik održava prijateljske veze sa mađarskim narodom i mađarskom državom.“

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.Naime 9. maja 1945.godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u, ime Trećeg rajha, potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena