Yunet
 

Društvo

Od ideje do realizacije sa ciljem energetske efikasnosti

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 6. maj 2022. • 00:00 •

Od ideje do realizacije sa ciljem energetske efikasnosti

KULA,06.05.2022.- S obzirom da je potpisan memorandum i zvanično krenula realizacija projekta Agrosolar u Kuli, predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, govorio je o projektima koji podrazumevaju energetsku uštedu.

Kao i prethodne godine uskoro se očekuje raspisivanje konkursa za projekat energetske efikasnosti koji je namenjen svim fizičkim licima sa teritorije naše opštine. Miljanić navodi da je za ovu namenu budžet ove godine povećan za duplo više u odnosu na prethodnu. Ovim konkursom biće obuhvaćeni svi programi energetske uštede, između ostalog i solarni paneli, koji će građani moći da postavljaju sa ciljem proizvodnje struje, ističe Damjan Miljanić. Pilot projekat koji sprovodi OŠ “Isa Bajić“, a finansira opština Kula završava se ovih dana i podrazumeva izradu solarne elektrane. “Cilj je da svaka javna ustanova i škole u našoj opštini imaju svoju solarnu elektranu, kojom će proizvoditi tačno onoliko struje koliko im je potrebno. Nadamo se da će kroz nekoliko meseci u desetak objekata biti u funkciji solarne elektrane“- najavio je predsednik Privremenog organa.

U Srednjoj tehničkoj školi u Kuli je davno postavljena eksperimentalna solarna elektrana, koja je i dan danas potpuno u funkciji. Elektrane koje će sada biti postavljene znatno su savremenije. Ovim projektima Kula će načiniti jedan veliki iskorak po pitanju obnovljivih izvora energije.

Opština Kula je prva opština u Srbiji u kojoj je izgrađen vetropark, a 11. maja ove godine počinju i radovi na drugoj fazi ovog vetroparka. Damjan Miljanić navodi: „Prvi na Balkanu je projekat Agrosolar koji nadmašuje ne samo našu opštinu nego državu. On podrazumeva ne samo proizvodnju struje nego i voća i povrća ispod samih panela. U sledećoj fazi projekta proizvodiće se zeleni vodonik i nakon toga urea. Ovaj grandiozni projekat u našoj opštini sprovode privatne kompanije, a naša lokalna samouprava sledi tu politiku obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja električne energije. Cilj je da se u narednim godinama trošak električne energije svede na minimum i da se ona proizvodi u neophodnoj količini“, zaključio je Miljanić.

Projekat koji se realizuje sa JVP „Vode Vojvodine“, a vezan za navodnjavanje i aktiviranje kanalske hidroelektrane je još jedan korak u nizu ka većoj energetskoj efikasnosti. “Trenutno su u fazi pregovori sa rukovodstvom ovog preduzeća i nadam se da će u naredenom periodu biti završena projektna dokumentacija, nakon koje će projekat biti do kraja sproveden“, istakao je predsednik Privremenog organa Damjan Miljanić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad