Yunet
 

Zdravlje

Od danas vakcinacija dece protiv HPV virusa

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. mart 2024. • 11:09 •

Od danas vakcinacija dece protiv HPV virusa

Povodom marta, meseca borbe protiv malignih bolesti, Dom zdravlja „Novi Sad“ organizovaće akciju otvorenih vrata za vakcinaciju dece protiv HPV virusa.

U cilju prevencije karcinoma grlića materice, pozivamo roditelje da, u periodu od 03.03.2024. do 08.03.2024. (sledeće nedelje) dovedu dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina kako bi primili vakcinu protiv HPV virusa. Vakcinacija će se obavljati u objektu na Limanu, u sobi br. 42 (ulaz pored garaže) od 07 do 20 sati. Pregled dece obavljaće lekari Službe za zdravstvenu zaštitu dece u ambulanti na Limanu. Nije potrebno prethodno zakazivanje.

U Domu zdravlja „Novi Sad“, ukupno aplikovanih doza Gardasil 9 vakcine, obezbeđene od fonda, počev od 16.06.2022 – 15.12.2023. je 5022 doze, za uzrast od 9 – 19 godina. Od toga je I dozu vakcine primilo ukupno 2671 korisnika od čega je 1108 muškog pola, a ostatak 1563 doze su ženskog pola uzrasta od 9 – 19 godina.

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene između 25 i 64 godina, koje su pozivane na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Infekcije koje izazivaju rak, kao što su hepatitis i humani papiloma virus (HPV), odgovorni su za 25 odsto slučajeva raka u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Dostupne su vakcine protiv virusa hepatitisa B i nekih tipova HPV-a i mogu smanjiti rizik od karcinoma jetre i grlića materice.

Svaki deseti slučaj raka je posledica infekcije. Skoro 22 odsto smrtnih ishoda od raka u zemljama u razvoju i 6 odsto u razvijenim zemljama su posledica hronične infekcije, hepatitisom B ili C virusa (koji su odgovorni za nastanak raka jetre), Humanim papiloma virusom (raka grlića materice) i Helicobacter pylori(raka želuca).

HPV vakcina je prva vakcina protiv raka(sprečava kod žena – rak grlića materice, vagine i vulve; kod muškaraca – rak penisa i kod oba pola – rak zadnjeg dela grla i završnog dela debelog creva) koju u našoj zemlji mogu dobiti besplatno deca i mladi uzrasta 9-19 godina.

Najvažniji organizovani, populacioni, skrinizi na rak (otkrivanje u ranoj fazi kada još nema simptoma) su: Papanikolau test(rano otkrivanje raka grlića materice; od 25 do 64 godine, 1 godišnje ili ređe ako ginekolog odredi), mamografija(rano otkrivanje raka dojke; od 50 do 69 godina, 1 u 2 godine) i test na skriveno krvarenje u stolici(rano otkrivanje raka debelog creva; od 50 do 74 godine, 1 u 2 godine).

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena