Yunet
 

Zdravlje

Šekler:I dalje vlada omikron soj-nevakcinisani i stari u riziku od težih oblika

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. januar 2023. • 14:21 •

Šekler:I dalje vlada omikron soj-nevakcinisani i stari u riziku od težih oblika

Aktuelni soj korona virusa koji "vlada" u Srbiji je i dalje varijanta omikron soja, rekao je danas epidemiolog Milanko Šekler i naveo da su kao i do sada u najvećem riziku od zaraze i težih oblika infekcije nevakcinisani, stariji, kao i hronični bolesnici.

Omikron je u startu bio mnogo manje smrtonosan od delta soja koji je dominirao na početku pandemije, rekao je Šekler za Tanjug i istakao da je došlo do širenja omikrona na mnogo podsojeva.
Rekao je da nemir i paniku izazivaju "rogobatni" nazivi koji se daju novim vaijantama omikrona, ali da je reč o već poznatom obliku virusa na koga vakcina deluje.Ovaj sada aktuelni soj koji vlada je i dalje jedna od varijanti omikrona, koji je različito nazivan.
"Za jednu liniju omikrona pokušava da se napravi neka drama potpuno neosnovano", objasnio je Šekler.
Tačno je, kaže, da virus može da inficira i vakcinisanu osobu, ali širenje ovog virusa ne puni bolnički sistem i ne opterećuje ga tamo gde je populacija većinski vakcinisana.
Šekler je naglasio da ovaj oblik virusa može da ugrozi život kod starijih, hroničnih bolesnika, ali i kod mlađih koji nisu vakcinisani, a imaju loš genetski i imunološki odgovor na virus.
Objasnio je da će se osobe koje nisu vakcinisane  lakše zaražavati i imati veći rizik od težih oblika bolesti.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad