Yunet
 

Zdravlje

Sedmi Festival mentalnog zdravlja u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. oktobar 2022. • 20:56 •

Sedmi Festival mentalnog zdravlja u Novom Sadu

Sedmi po redu Festival mentalnog zdravlja otvoren je danas u knjižari „Bulevar books“.

Otvaranju Festivala koji se ove godine realizuje pod sloganom „Kultura i mentalno zdravlje“ prisustvovao je član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i tom prilikom istakao da Grad godinama u kontinuitetu izdvaja sredstva za realizaciju projekata kako udruženja, tako i zdravstvenih ustanova, koji se odnose na unapređenje mentalnog zdravlja i prevenciju mentalnih poremećaja, i koji imaju za cilj pojačanje pozitivnog mentalnog zdravlja.
- Samo u toku 2022. godine, za projekte kojima se direktno i indirektno utiče na unapređenje mentalnog zdravlja, iz budžeta Grada izdvojeno je oko devet miliona dinara, a aktivnosti koje su finansirane su se odnosile na edukaciju dece, vaspitačica, nastavnika i stručnih saradnika, penzionera, osetljivih društvenih grupa, budućih volontera, kao i opšte populacije. Podržavamo i ovaj Festival koji se bavi izuzetno važnom temom, očuvanjem i unapređenjem mentalnog zdravlja. U godini kada Novi Sad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture, Festival koji se realizuje pod sloganom  „Kultura i mentalno zdravlje“ skrenuće pažnju javnosti na važnost kulture i na to kako ona sve utiče na mentalno zdravlje– izjavio je dr Dragan Stajić i pozvao sugrađane koji su zainteresovani da se prijave i prisustvuju predavanjima i drugim programima.
Prema rečima organizatora Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa 60 ustanova i organizacija, obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, priređivanjem 64 događaja u Novom Sadu, Subotici i Somboru, a ovogodišnja kampanja podiže svest o povezanosti kulture i mentalnog zdravlja i blagostanja pojedinaca i zajednice u kojoj živimo. Festival se organizuje uz podršku Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.
Nakon otvaranja održana je tribina, na temu „Kultura brige o mentalnom zdravlju“, gde se o uticaju umetnosti na mentalno zdravlje, relaciji između kulture i mentalnog zdravlja i značaju stvaralaštva i konzumacije umetnosti i kulture u terapijskom pristupu problemima sa mentalnim zdravljem govoriti upravnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Vladimir Knežević, psiholog i psihoterapeut Vladan Beara, sociolog i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prof. dr Aleksej Kišjuhas i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, a moderator je doc. dr Snežana Ukropina iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
U okviru ovogodišnjeg festivala, do 20. oktobra, na više lokacija u Novom Sadu i Subotici biće održane radionice, interaktivna predavanja, tribine i okrugli stolovi, nagradni konkursi, filmske projekcije sa diskusijom, izložbe, interaktivni performansi i kvizovi.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena