Yunet
 

Zdravlje

Mirović: Počela druga faza radova na izgradnji objekta Kamenica 3

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. jul 2022. • 12:44 •

Mirović: Počela druga faza radova na izgradnji objekta Kamenica 3

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas Kamenicu 3 sa PET centrom, gde je u toku instalacija novog PET CT aparata, koji će omogućiti znatno efikasniju i kvalitetniju dijagnostiku na Institutu za onkologiju Vojvodine, istakavši da će ovaj najsavremeniji aparat početi da radi do kraja meseca.

Predsednik je danas obišao i iks-nož, na kojem je od kraja juna, od kada je stavljen u funkciju, izvedeno dvadesetak zračenja, a potom i drugu fazu radova na izgradnji objekta Kamenica 3, koja obuhvata nadogradnju četiri sprata na postojećem objektu, za potrebe sva tri instituta u Sremskoj Kamenici – za onkologiju, plućne bolesti i kardiovaskularne bolesti.

„Uz pomoć Vlade Srbije uspeli smo da nabavimo najsavremenije medicinske aparate koji će pomoći u terapiji i dijagnostici kod najtežih pacijenata. Završili smo prvu fazu radova i započeli drugu na izgradnji objekta Kamenica 3, koji će koristiti sva tri instituta. Reč je o projektu koji ima izuzetan značaj za naš zdravstveni sistem i koji će obezbediti savremenije i bolje uslove dijagnostike i lečenja pacijenata“, istakao je Mirović i dodao da će objekat biti površine 9.500 kvadratnih metara.

Predsednik je najavio da bi Pokrajinska vlada u narednih 60 dana, uz podršku Skupštine Vojvodine, trebalo da izdvoji novac i za rekonstrukciju starih objekata sva tri instituta uz uređenje spoljnog dela kompleksa.

„Na ovaj način ćemo u investicionom, tehnološkom i zdravstvenom smislu i vodeći brigu o pacijentima i zaposlenima, zaokružiti ovu veliku investiciju i to će u budućnosti omogućiti mnogo kvalitetnije uslove za lečenje i rad“, izjavio je Mirović.

On je ocenio da je reč o najvažnijoj ustanovi u sistemu zdravstvene zaštite u Vojvodini, imajući u vidu da se tu leče pacijenti oboleli od najtežih bolesti, ali i u pogledu kvaliteta koji pružaju lekari i zaposleni, jer medicinski radnici iz drugih država, poput Severne Makedonije i Crne Gore, dolaze na institute u Sremsku Kamenicu na usavršavanje i edukaciju.

„Bilo je potrebno više od šest godina da potpuno promenimo sliku u zdravstvu i izdvajanjem velikih sredstava uspeli smo da dostignemo mnogo više standarde od onih koje smo zatekli 2016. godine“, istakao je predsednik Mirović i poručio da će Pokrajinska vlada nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem Vojvodine.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović rekao je da je za sve građane izuzetno značajno što je pušten u rad iks-nož, jer pacijenti više ne moraju da idu u Beograd na terapiju.

„Stari PET skener nabavljen je 2009. godine, a sada je u toku montaža novog savremenog hibridnog aparata na kojem će snimanja početi krajem meseca i sve ovo su izuzetno značajni koraci u daljem razvoju sveukupnog zdravstva Srbije i Pokrajine“, izjavio je Radovanović i dodao da će završetkom izgradnje kompleksa Kamenica 3 instituti raspolagati prostornim kapacitetima i opremom koji će zadovoljiti potrebe u narednim decenijama.

Događaju je prisustvovao i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.
 

foto Pokrajinska vlada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad