Yunet
 

Zdravlje

Pada broj zaraženih, struka upozorava - nema opuštanja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. februar 2022. • 11:18 •

Pada broj zaraženih, struka upozorava - nema opuštanja

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.892.187 slučajeva koronavirusa, a testirana su 8.670.454 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 14.958 osoba. Procenat smrtnosti je 0.79 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemijska slika nešto je bolja, smanjen je broj novozaraženih i redovi ispred kovid ambulanti su nešto manji, ali je broj preminulih i dalje visok.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 4.591 osobe, od 19.294 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminula su 54 pacijenta.
Na bolničkom lečenju je 3.541 pacijent, od kojih je 132 na respiratoru.
Epidemiolog Predrag Kon kaže da podaci ukazuju da se intenzitet virusa smanjuje.
"Što se tiče broja preminulih, uočava se da sporije ide opadanje. To je logično jer dosta se produžilo lečenje. Ljudi su na početku, kada nije bilo mogućnosti lečenja u potpunosti, za kraće vreme umirali kada su imali tešku formu, sada borba za život duže traje. I to smanjenje ćemo videti u narednom periodu", naglašava Kon.
Naglašava da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju visoku stopu vakcinacije i ističe da će zbog toga "ova agonija kod nas duže trajati".
Ističe da omikron nije isključivo blaga bolest i da za starije, nevakcinisane i one koji imaju pridružene bolesti može da bude smrtonosan. Kaže da i dalje postoji opasnost od delta soja, iako je omikron trenutno dominantan u Srbiji.
Prof. dr Radmilo Janković ocenjuje daidemo ka smirivanju epidemijske situacijei nadi da ćemo živeti sasvim normalno na proleće i leto.
"Mislim da kovid 19 više neće biti karantinska bolest, da neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže i blaže", napominje Janković.
Stigla oprema za obdukciju umrlih od kovida
Specijalista sudske medicine, profesorka Tatjana Atanasijević, izjavila je danas da je Institut za sudsku medicinu u Beogradu dobio bezbednu obdukcionu salu i uslove da se rade obdukcije pacijenata koji su umrli zbog kovida-19 ili sa kovidom-19, jer je obdukcija jedini nesumnjiv način da se utvrdi uzrok smrti.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad