Yunet
 

Zdravlje

Šekler: Omikron uvertira kraja pandemije, ali još mu nije odzvonilo

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. januar 2022. • 09:43 •

Šekler: Omikron uvertira kraja pandemije, ali još mu nije odzvonilo

Virusolog Milanko Šekler ocenio je da je pređeno dve trećine puta, da je omikron dobra uvertira za okončanje pandemije ali da se ne može reći da je koronavirusu odzvonilo.

Govoreći za RTS on je istakao da vakcinacijom moramo pomoći neprijatelju da se dostojanstveno povuče. Dodao je da o četvrtoj dozi ne bi trebalo razmišljati osim za one koji su oštećenog imunološkog stanja, kao što su onkološki pacijenti i veoma stare osobe.
On je rekao da ne treba da bude opuštanja u daljem sprovođenju vakcinacije.
Šekler je naveo da su u državama sa visokim procentom vakcinisanih smrtnost i hospitalizacija zbog omikrona toliko niski, da se stanje ne može porediti sa prethodnim talasom.
"S obzirom na to kakve smo sve varijetete virusa prošli, ako neka od varijanti zaslužuje nastavak normalnijeg života, pod navodnicima, to je svakako omikron", rekao je on.
Kako je naveo iako postoje tri podvrste omikrona, one se međusobno bitno ne razlikuju, a vakcina štiti od svake.
Šekler je pozvao one koji još nisu vakcinisani da se raspitaju u svom okruženju i da sami uvide da vakcinisani produ sa daleko blažom kliničkom slikom od nevakcinisanih.
"Dobar deo nevakcinisanih takode prođe lakše ali i dalje može da se desi da se zaglavi u bolnici", dodao je on.
Šekler je rekao i da deca treba da idu u kolektive, iako su u ovom periodu, nakon polaska u drugo polugodište, uvek najveći skokovi razboljevanja.
"Tačno je da je vrlo bilo nezgodno doneti odluku o polasku dece u školu ali se nadam da su uzeli u obzir udeo populacije dece u broju novozaraženih od Nove godine do sada. Pretpostavljam da je taj udeo veliki i koliko sam ja pratio podatke, oni su činili preko trećine ukupnih slučajeva", rekao je on.
Dodao je da je veliki deo dece prošao sa asimptomatskim i blagim simptomima iako se uvek pojave slučajevi koji odskaču od proseka.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena