Yunet
 

Zdravlje

Nova angio-sala za Institut u Sremskoj Kamenici

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. novembar 2021. • 13:27 •

Nova angio-sala za Institut u Sremskoj Kamenici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, gde je počela sa radom nova angio-sala, za čiju je nabavku iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 62 miliona dinara, i tom prilikom istakao da je Pokrajinska vlada stvorila mnogo kvalitetniji zdravstveni sistem nego što je bio pre pet godina.

„Dramatično smo promenili sistem i organizaciju u zdravstvu Vojvodine. Pre pet godina na ovom institutu smo imali jednu ispravnu i jednu delimično ispravnu angio-salu, a danas ih imamo četiri. Pored toga, uspeli smo da stvorimo čitavu mrežu angio-sala i to u Subotici, Zrenjaninu i Somboru, čime smo, uz one u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, dostigli novi standard i kvalitet u lečenju kardiovaskularnih pacijenata u Vojvodini“, izjavio je Mirović.
On je naglasio da je Pokrajinska vlada od 2016. godine u zdravstveni sistem uložila ukupno 10 milijardi dinara, najavivši da je projekcijom pokrajinskog budžeta za 2022. godinu predviđeno ulaganje od gotovo 2,5 milijardi dinara u ovu oblast.
„U toku su radovi na izgradnji blokova B i C Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i na rekonstrukciji kikindske bolnice, a uskoro će početi i u subotičkoj. Radovi na izgradnji Kamenice 3 odvijaju se predviđenom dinamikom, a Vlada Srbije već je obezbedila novi PET skener i, po prvi put u Vojvodini gama-nož koji će biti smešteni u tom objektu. Sve je to jedna velika slika našeg odnosa i rezultat zajedničkog rada Pokrajinske vlade, građana i zaposlenih u zdravstvu, koji su izneli veliki teret i pokazali veliku odgovornost u proteklom periodu“, naveo je Mirović.
Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti dr Aleksandar Redžek rekao je da je to prva bolnica u Srbiji i regionu koja ima instaliranu tehnologiju integrisanog sistema za vizuelizaciju morfologije i funkcionalnog značaja suženja koronarnih arterija i smanjenog zračenja. On je dodao da će korišćenjem ovakve opreme u narednih mesec dana biti izvedena prva intervencija – ugradnja stenta na vratnim arterijama i aorti.
„Zahvaljujući razumevanju Pokrajinske vlade i ulaganju u Institut, nemamo više liste čekanja, već samo liste zakazivanja“, kazao je dr Redžek.
Godišnje se na Institutu u postojećim angio-salama izvrši više od 5.000 intervencija, od čega 3.000 perkutanih koronarnih intervencija sa ugradnjom stenta i 1.100 intervencija u akutnom infarktu miokarda.
Obilasku Instituta prisustvovao je i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena