Yunet
 

Zdravlje

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar 2021.

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. oktobar 2021. • 17:25 •

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar 2021.

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

Slogan Svetskog dana mentalnog zdravlja 2021. godine „Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve” pruža mogućnost prvenstveno onlajn, s obzirom na pandemiju  COVID-19, da svi mi učinimo nešto konkretno kako bi očuvali mentalno zdravlje tokom pandemije.
 
Pandemija  COVID-19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila je dugoročne posledice po mentalno zdravlje. Neke osobe, uključujući zdravstvene radnike, osobe koje žive same, osobe u izolaciji i karantinu, članovi porodica zaraženih osoba, kao i osobe sa već postojećim mentalnim poremećajima, bile su posebno pogođene tokom pandemije.
 
Tokom pandemije  COVID-19 došlo je do značajnog narušavanja sistema pružanja usluga mentalnog zdravlja, što je za posledicu imalo primenu novih načina pružanja usluga – pre svega korišćenjem digitalnih tehnologija (usluga telemedicine) ili pak korišćenjem dežurnih telefonskih linija.
 
Pandemija  COVID-19 uticala je takođe i nastaviće da utiče na osobe svih starosnih dobi, i to na mnogo načina: npr. putem proživljenog straha od zaražavanja, preživljenog gubitka bliskih članova porodice, stalnom strepnjom od gubitka posla, ili pak kroz osećaj usamljenosti zbog socijalne distance.

Naime, kao pojedinci možemo preduzeti konkretne akcije u cilju očuvanja sopstvenog mentalnog zdravlja i pružanju podrške prijateljima i porodici, kao poslodavci možemo da preduzmemo korake ka uspostavljanju programa za opuštanje i relaksaciju za zaposlene, kao kreatori politika možemo da se obavežemo na povećanje kvaliteta usluga mentalnog zdravlja, kao lideri zemalja možemo da predstavimo inovativna rešenja i primere dobre prakse koji mogu poslužiti za inspiraciju drugima, i kao novinari možemo da promovišemo primere dobre prakse kako bi zaštita mentalnog zdravlja postala stvarnost za sve.
 
U Republici Srbiji je u cilju očuvanja mentalnog zdravlja u vreme pandemije  COVID-19 otvorena Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna. Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima 0800 309 309 je besplatan i dostupan non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža.
 
Tekst je preuzet i adaptiran sa sajta:  https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2021/about
 
Ove godine, povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama organizuje Festival mentalnog zdravlja pod sloganom „Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje“. Ova kampanja ima za cilj da podigne svest o uticaju seksualnog zdravlja na mentalno zdravlje, kao i da ukaže da u izgradnji sigurnog i prihvatajućeg prostora, pored stručnjaka i stručnjakinja koji se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja, značajnu ulogu imaju svi članovi i članice naše zajednice i društva.

Ugroženost različitih aspekata seksualnog zdravlja može ostvariti negativne posledice na mentalno zdravlje i blagostanje. Ulogu u promovisanju seksualnog i sa njim usko povezanog mentalnog zdravlja, imaju svi članovi društva – uža i šira sredina svakog pojedinca koja je prihvatajuća i nediskriminatorna, porodica i prijatelji koji pružaju primarnu podršku i stvaraju osnov za doživljaj sigurnosti, stručnjaci koji edukuju, obrazovni sistem koji pruža informacije i uči svakog od nas kako da čuvamo i promovišemo seksualno zdravlje, zdravstveni sistem koji uz poštovanje i bez diskriminacije brine o celokupnom zdravlju pojedinca, pravni sistem koji zakonima i drugim aktima štiti ljudska prava i sigurnost svojih građana i mediji koji adekvatno izveštavaju.
 
Šesti Festival mentalnog zdravlja će se održati od 10. do 20. oktobra i uključiće  aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, kao i „onlajn“:
 
Detaljan program Festivala se nalazi na linku:  http://izjzv.org.rs/app/FMZ/
 
Ovogodišnji Festival mentalnog zdravlja održaće se uz poštovanje svih epidemioloških mera za sprečavanje širenja pandemije, održavanjem propisane distance i nošenjem maski.
 
Festival je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.
 
Festival mentalnog zdravlja se održava od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja i blagostanja stanovništva. Tom prilikom, pokreću se važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.
Izvor: izjzv.org.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad