Yunet
 

Zdravlje

Stokić: Na intenzivnoj nezi isključivo nevakcinisani

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. avgust 2021. • 12:31 •

Stokić: Na intenzivnoj nezi isključivo nevakcinisani

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, izjavila je danas direktorka Centra Edita Stokić.

Kako je istakla, poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuju.
"U KC Vojvodine trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne", rekla je Stokićeva za RTS.
Prema njenim rečima, trenutno je među hospitalizovanim najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, a ima i slučajevae da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.
"Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan", istakla je Stokićeva.
Ponovila je da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.
"Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanje obolevanja i širenja infekcije kovid 19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju", navela je ona.
Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.
"Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komobiditrete i nije bio vakcinisan", rekla je Stokićeva.

 

Izvor: Tanjug



 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena