Yunet
 

Turizam

Futoška kupusijada 4. i 5. novembra

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. novembar 2022. • 12:53 •

Futoška kupusijada 4. i 5. novembra

Futoška „Kupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji - po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Na manifestaciji „Futoška  kupusijada“ promoviše se  projekat futoški kupus - brend Srbije, kroz predstavljanje privrednih  potencijala Futoga, lokalnih običaja  i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa. Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.
Organizatori manifestacije su MZ Futog, Kulturni centar “Mladost”, Udruženje “Futoški kupus”, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Futog i Osnovne škole „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović“
Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad.
Ove godine program KUPUSIJADE traje dva dana -  u petak 4. i subotu 5. novembra, i po običaju prvi, 4. novembar, posvećen je najmlađima.
                               
PETAK  4.novembar OŠ MIROSLAV Antić – MINI KUPUSUIJADA - 10:30

Osnovna  škola  “Miroslav Antić” je domaćin  “MINI KUPUSIJADE“ – danu posvećenom futoškom brendu kroz  programe koji će okupiti decu iz futoških  škola i vrtića Biberče, Meda, Kockica i vrtića  Zlatokosa iz Veternika. Program u OŠ Miroslav Antić počinje u 10.30 časova  kada će posetioci moći da pogledaju izložbu radova,  program učesnika Mini Kupusijade  i da posete poligon „Razgibani kupusići“ u školskom dvorištu.

OŠ Desanka Maksimović – humanitarna akcija

U OŠ Desanka Maksimović, u okviru manifestacije "Kupusijada", u petak 4.novembra, u aktivnostima učenika akcenat je na  zdravim stilovima života i humanitarnoj akciji.Na pripremljenom štandu, osim igračaka, slanih i slatkih proizvoda koji su učenici pripremili, prodavaće se i proizvodi koje su pravili na časovima likovnog, hemije i domaćinstava (sapune, osveživače prostorija, mirisne sveće i magnetne). Humanitarnoj akciji priključile su se članice Udruženje žena  "Kreativni centar" iz Futoga koje su donirale ručne radove. Sav  prihod  biće uplaćen za decu koja boluju od retkih i teških bolesti.

SUBOTA 5. novembar

U subotu, 5. novembra, na futoškoj Kupusijadi, posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus i futošku sarmu po povoljnim cenama. 

Takmičenje u kuvanju slatkog  kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine privukao je  veliki broj takmičara. Svako može da učestvuje u takmičenju, a potrebno je da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077. Takmičari – kuvari mogu da se prijave do petka 4. novembra do 12 časova.

Kulturno zabavni program  počinje  u 11:30 časova.
U 12:00 predviđeno je svečano otvaranje i obraćanje organizatora i pokrovitelja manifestacije – Grada Novog Sada.
U 14:00 časova biće proglašeni najuspešniji učesnici u  takmičenju „Izbor najteže glavice futoškog kupusa“  i  najbolji kuvari - pobednici  u  takmičenju u kuvanju jela od kupusa.  
U kulturno – zabavnom programu manifestacije, koji će se odvijati na bini u centru Futoga, od 11.30  sati,  uz domaćine iz  Ansambla narodnih pesama i igara KC „Mladost“,
i Plesnog studija Miroslav Batak Mićko, nastupiće brojni gosti : deca iz futoških škola, vrtića, klubova, KUD Đura Jakšić iz Maglića, KUD „Janj“ Strojice / Republika Srpska/, MiLa na štiklama, Momci sa Sovića, Dejan Tejovac i Radiša Urošević. 

Medijski prijatelj manifestacije su  Novosadska TV i Televizija „Most“.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena