Yunet
 

Sport

Pešačimo u prirodi

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. novembar 2021. • 10:47 •

Pešačimo u prirodi

Sportsko rekreativnu, planinarsku akciju, su 14.11.1982. pokrenuli Planinarsko smučarsko društvo”Železničar” Novi Sad i list “Dnevnik, koji 12 novembra 1982 godine objavljuje „Planinari pozivaju - Pešačite u prirodi....

Planinarsko društvo ”Železničar” iz Novog Sada pokreće zanimljivu i korisnu akciju. Aktivisti ovog društva će ubuduće organizovati svakog vikenda jednodnevne izlete za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora, a istovremeno biće to i prilika da se sazna nešto više o mnogim znamenostima na Fruškoj gori”. Na istoj stranici objavljen je i tekst Dr. Radivoja Vemića ”Kretanje je zdravlje - Savremeni čovek se sve manje kreće, lako zamara, sve češće se sreću „stari mladići”  sa pozivom na akciju. Ova  akcija popularno nazvana “Pešačimo u prirodi”, neprekidno se izvodi svake nedelje i u druge neradne dane (praznične). Ni vazdušne intervencije NATO-a, ni porušeni mostovi, ni vanredno stanje  zbog epidemije korona virusa /KOVID 19/, nisu sprečili najupornije učesnike da nedeljom prepešače planiranu turu. Do sada je izvedeno 2.490 izlazaka u prirodu sa 266.395 učesnika (lično upisani u izveštaj vodiča), koji su prepešačili  više od 4,490.428 kilometara i u prirodi na svežem vazduhu proveli više od 3162811 sati.

Akcija je namenjena svim ljubiteljima prirode. Programi su obogaćeni posetama muzejima, manastirima, kao i prikladnim zabavama i sportsko – rekreativnim takmičenjima. ......’’.

Kretanje je glavni izvor zdravlja. Kretanje može zameniti mnoge lekove, ali svi lekovi zajedno ne mogu zameniti kretanje (Dr. Tiso, francuski lekar).

Pešačenje Fruškom gorom je blagotvorno: popravlja krvnu sliku, smanjuje povišeni krvni pritisak i masnoću u krvi (Dr. Planojević, novosadski lekar).

Učesnike su vodili obučeni planinarski vodiči i ako na volonterskoj osnovi, profesionalno. Po pravilu svaki put je bio drugi vodič, a svaki od njih je unosio nešto novo u program i time ga činio  sadržajnijim. Za ovih 39 godina 378 vodiča su dobrineli uspehu ove akcije, a preko 39 puta su vodili Aranicki Milica, Cvetanovski Manojlo, Ćirić Dragan, Halas Đura, Grčić Zoran, , Josimčev Vladimir, Janjošević Siniša, Kiždobranski Milivoj, Mikalački Đorđe, Nastasić Milivoj, Nikolić Mirjana, Novković Milorad,  Pejović Predrag, Sudžum Bogdan, Štikavac Kosovka, Šnajder Tomislav .

Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje prirode da upoznaju lepote Fruške gore, te naše panonske lepotice.

Ako želiš da te prati sreća,                   I videćeš, vedriji i mlađi

budi češće u društvu drveća.               Kolko će ti život biti slađi.  (Dobrica Erić)
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena