Yunet
 

Privreda

Socijalno-ekonomski savet podržao Nacrt zakona o bezbednosti na radu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 6. februar 2023. • 15:26 •

Socijalno-ekonomski savet podržao Nacrt zakona o bezbednosti na radu

Socijalno-ekonomski savet je danas dao pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a kako je nakon sednice SES-a kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, rekao ministar za rad i predsedavajući Saveta Nikola Selaković predlog ovog zakona će verovatno biti utvrđen na sednici Vlade Srbije ove sedmice i u narednom periodu će se naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.

„Sadašnji zakon je iz 2005. godine i mora da se menja a osnovne novine koje donosi novi zakon jesu da će poslodavci morati da omoguće mnogo veći nivo bezbednosti na radu a radnici da mere zaštite primenjuju. Zakon će uticati na poboljšanje uslova rada,“ rekao je Selaković na konferenciji za novinare Dodao je da nakon usvajanja zakona sledi donošenje podzakonskih akata za njegovu primenu u čiju izradu će biti uključeni svi socijalni partneri.
"Koliko je važna zaštita bezbednosti i zdravlja na radu govori i ono što je danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta izjavila premijerka Ana Brnabić. Rekla je da dolazak stranih firmi u Srbiju otvara vrata mnogim našim kooperantima da rade sa njima a jedan od osnovnih preduslova koji strani poslodavci postavljaju za širenje svoje mreže kooperanata jesu visoki standardi u oblasti zaštite bezbednosti i zdravlja na radu", rekao je Selaković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena