Yunet
 

Privreda

Kineska kompanija „Lianbo“ zaintresovana za proizvodnju u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. februar 2023. • 16:02 •

Kineska kompanija „Lianbo“ zaintresovana za proizvodnju u Novom Sadu

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije Adrijana Mesarović i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milenko Malešev održali su danas radni sastanak sa predstavnicima kineske kompanije „Lianbo“.

Ta kompanija spada u vodeće, kada je reč o proizvodnji vrhunskih automobilskih motora i motora novih energetskih vozila čiji su klijenti između ostalog „Volkswagen“ i „Audi“.
U razgovoru, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je najpre istakao dugogodišnje iskreno prijateljstvo naroda Republike Srbije i Narodne Republike Kine, kao i značaj saradnje dve zemlje u različitim oblastima, poput privrede, kulture i obrazovanja. Tema sastanka bila je investiranje u otvaranje proizvodnih kapaciteta u Novom Sadu gde predstavnici kineske kompanije planiraju otvaranje  fabrike za proizvodnju komponenti za autombilsku industriju.
Nakon istraživanja tržišta na teritoriji Evropske Unije, prevashodno u Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji predstavnici kompanije „Lianbo“ su u procesu donošenja odluke da dođu u Republiku Srbiju i da započnu poslovanje u našoj zemlji, a podršku za to su dobili i od Ambasade NR Kine u Srbiji. Za Srbiju su zainteresovani i zahvaljujući tome što njihovi kupci već posluju u našoj zemlji, a to su kompanije „Contintal“, „Nidek“ i „Brose“. Cilj je da se svi kupci njihovih proizvoda iz EU snabdevaju iz fabrike koja će biti stacionirana u Srbiji,  a vrednost ove investicije je oko 80 miloina eura.
Na sastanku je zaključeno da je obostrana težnja da se nastavi sa  intenziviranjem aktivnosti u vezi sa dolaskom ove kineske kompanije u Novi Sad, koji važi za grad sa izuzetno povoljnom investicionom klimom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad