Yunet
 

Privreda

Ministarka obišla Nacionalni distributivni dispečerski centar EPS-a

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. januar 2023. • 18:14 •

Ministarka obišla Nacionalni distributivni dispečerski centar EPS-a

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas u Novom Sadu Nacionalni distributivni dispečerski centar Elektrodistribucije Srbije i dispečerske centre Gastransa i Transportgasa.

Dežurne službe u sektoru energetike na usluzi su građanima 24 sata svakog dana u godini, jer je njihov zadatak da obezbede kontinuirano snabdevanje električnom energijom i gasom, izjavila je Đedović. Ministarka je čestitala Novu godinu zaposlenima i zahvalila im se što i u vreme praznika požrtvovano rade svoj posao.
„Želela sam da se na licu mesta uverim da li smo sve dobro planirali kako bismo za vreme praznika imali stabilno snabdevanje električnom energijom i gasom. 970 zaposlenih Nacionalnog distributivnog dispečerskog centra bilo je sve vreme u  pripravnosti. Imali smo par iskakanja iz sistema, ali su kvarovi veoma brzo sanirani“, izjavila je Đedović. Dodala je da je zahvaljujući savremenoj opremi Centar   spreman za reagovanje u vanrednim okolnostima i brzo otkrivanje kvarova, što u isto vreme znači i brzo otklanjanje istih.
„Neophodna su nova i značajna ulaganja u distributivnu mrežu kako bi bila stabilnija i otpornija. Na Elektrodistribuciji Srbije je da u 2023. godini realizuje predviđena ulaganja i da intenzivno radi na planiranju novih, jer je naša mreža stara više od 30 godina. Automatizacija srednjonaponske mreže i digitalizacija procesa je razvojni cilj, kako bi građani i privreda mogli da računaju na nesmetan prenos električne energije“, naglasila je Đedović.
Ministarka je rekla da tokom novogodišnjih praznika nije bilo prekida u snabdevanju gasom i da se transport gasa  obavlja pouzdano i kontinuirano. „Važno je da na celoj dužini Balkanskog toka imamo isti kvalitet gasa, kako zbog naših građana i privrede, tako i zbog suseda, jer je Srbija i tranzitna zemlja“, poručila je Đedović. Podsetila je da je Transportgas značajna karika sistema, kao i planirana sertifikacija našeg gasnog sistema, te da u tom procesu Ministarstvo računa na saradnju svih aktera kako bi se sertifikacija sprovela nesmetano.

 

Foto- Zoran Petrović, MRE
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena