Yunet
 

Privreda

Peti Regionalni poslovni forum

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. novembar 2022. • 12:56 •

Peti Regionalni poslovni forum

U Privrednoj komori Vojvodine održan je peti Regionalni poslovni forum.

Forum je održan  u organizaciji Skupštine AP Vojvodine, Skupštine Evropskih regija, i podršku Evropske preduzetničke mreže, Privredne komore Vojvodine, Razvojne agencije Vojvodine i Fonda Evropski poslovi.
Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i potpredsednik Skupštine evropskih regija Damir Zobenica istakao je da je peti Regionalni poslovni forum ove godine značajan po tome što sami b2b sastanci privrednika neće trajati samo danas nego će biti mogući i u naredne dve nedelje. Pre pet godina kada smo kao Skupština evropskih regija odlučili da organizujemo Forum , organizovali smo ga sa benefitom za našu državu i našu privredu. To je jedinstven koncept koji podrazumeva poziv kompanijama, institucijama , a posle pet godina Forum je prešao u koncept interesovanja privrednika iz regiona širom sveta. Na današnjem Forumu imamo preko 230 učesnika sa četiri kontinenta iz 25 zemalja. Najvažnije je da  se na kraju ovog Foruma umreže privrednici i kompanije, koje će ostvariti rezultate istakao je Zobenica.
Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je značajno što je Skupština Evropskih regija prepoznala značaj ovog Foruma , a on je danas jedan od najvećih regionalnih Foruma u okruženju. Do kraja Foruma očekujemo 250 učesnika , a važno je istaći da je zakazan veliki broj b2b razgovora , i do kraja novembra biće ih preko 200. Tu su predstavnici kompanija, institucija, regionalnih komora, razvojnih agencija. Kompanije koje su se prijavile iz naše zemlje privukle su veliki broj interesenata iz regiona ali i širom sveta, te na kraju očekujemo njihove uspešne razgovore i nove poslove.  Sve to upravo se odražava na našu privredu i rezultate koje ona ostvaruje, a to je rast industrijske proizvodnje u AP Vojvodini od gotovo 5 % za prvih devet meseci ove u odnosu  na prošlu godinu, izvoz beleži rast oko 25 %.
Na plenarnom delu Foruma učesnike su video porukama pozdravili Magnus Berntson, predsednik Skupštine Evropskih regija i Oliver Varhelji , evropski komesar  za susedsku politiku i proširenje. Varhelji je  naglasio podršku Evrospke unije zemljama Zapadnog Balkana ističući da je EK odobrila 500 miliona evra pomoći zbog energetske krize i najavio dodatnih 500 miliona za realizaciju projekata iz tog sektora. Zajedničko regionalno tržište je veoma važno za zemlje Zapadnog Balkana , a Evropska unija partner je i podrška na poboljšanju ekonomskog rasta kao i evropskim integracijama istakao je Varhelji.
Prisutnima su se  u video obraćanjima predstavili predstavnici regiona Fuđen ( NR Kina ), Hebej ( NR Kina ) , IRE ( Austrija ) , Hesen ( Nemačka ) , Donja Austrija , Distrikt Štutgart ( Nemačka ) .
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad