Yunet
 

Privreda

Druga međunarodna konferencija o naprednoj proizvodnji i preradi – „ICAPP 2022“ u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. oktobar 2022. • 12:42 •

Druga međunarodna konferencija o naprednoj proizvodnji i preradi – „ICAPP 2022“ u Novom Sadu

Svečano otvaranje međunarodne naučne konferencije o naprednoj proizvodnji i preradi „ICAPP 2022 - 2nd International Conference on Advanced Production and Processing“ održano je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Na Konferenciji učestvuje 260 naučnika iz 16 zemalja Evrope i sveta, i njih je tim povodom pozdravio i član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić.
 - Ponosni smo što je Grad Novi Sad domaćin stručnjacima iz 16 zemalja Evrope i sveta i koristim priliku da prenesem pozdrave gradonačelnika Miloša Vučevića. Svim učesnicima želim sreću u radu, i što čvršće umrežavanje, jer će kroz to umrežavanje naš Univerzitet dalje napredovati, a samim tim će i Grad Novi Sad biti još svetlija tačka na naučnoj mapi Evrope i sveta. Verujem da će ova konferencija dati veliki doprinos na poljima istraživanja u oblastima prehrane, farmacije, energetike i zaštite životne sredine. Pandemija koja je zahvatila celi svet dodatno je ojačala potrebu za zajedništvom i to, pre svega, na polju nauke i ulaganja u zdravu životnu sredinu. To se postiže upravo zahvaljujući ovoj i sličnim konferencijama, gde dolazi do akumulacije prestižnog znanja i iskustva, i često do novih rešenja. Naučnici treba da daju rešenja, a odgovorni političari da obezbede njihovu implementaciju, jer će tako građani imati benefite u svakodnevnom životu. Nauka nije samo slovo na papiru ili ogled u laboratoriji. Ona mora postati deo naše svakodnevice, jer bez nje svet ne bi bio ovakav i nadamo se da će postati još bolji – rekao je Zdravko Jelušić poželevši učesnicima da uvek idu korak dalje, da slede svoje ideje, vizije i ciljeve i da ih hrabro prezentuju.
 ICAPP konferencija, sa motom „Nauka izvan granica – Science beyond borders“, posvećena je najnovijim dostignućima i otkrićima u prehrambenoj tehnologiji, biotehnologiji, nutrijentima i farmaceutskim proizvodima, inženjerstvu materijala, inženjerstvu u preradi nafte, inženjerstvu životne sredine, hemijskom inženjerstvu i održivom razvoju.
 Pored predstavnika Grada, prisutnima su se obratili i dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Biljana Pajin, državni sekretar Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović,  pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Anastazija Stojšić Milosavljević, direktor kompanije MC Labor dr Mina Mitrović Jeremić i prodekan za nauku Tehnološkog fakulteta prof. dr Zita Šereš koja je svečano i otvorila Konferenciju.
 Kako je istaknuto, glavni cilj Konferencije je predstavljanje i diskusija o najnovijim dostignućima i inovacijama, kao i novim naučnim otkricćima u okviru tema Konferencije. Takođe, cilj dvodnevne Konferencije je da okupi inženjere iz različitih oblasti industrije i nauke, da podstiče umrežavanje, stvara nove ideje za dalja zajednička istraživanja, kao i da inicira prijave novih projekata i inovacija.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad