Yunet
 

Privreda

Predstavljanje AP Vojvodine na međunarodnoj konferenciji „Finansiranje investicija i trgovine u Africi“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. maj 2022. • 20:40 •

Predstavljanje AP Vojvodine na međunarodnoj konferenciji „Finansiranje investicija i trgovine u Africi“

U Tunisu je svečano otvorena međunarodna konferencija „Finansiranje investicija i trgovine u Africi“ FITA 2022, a ceremoniji otvaranja prisustvovala je i delegacija AP Vojvodine na čelu sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam Nenadom Ivaniševićem, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade.

Pokrajinski sekretar Ivanišević bio je govornik na panelu „Afrika - Evropska unija, mogućnosti ulaganja i globalnog povezivanja".

''''Izuzetno je važno zajedništvo zemalja, kao i regija, prvenstveno u domenu ekonomskog napretka i stabilnosti, te novih mogućnosti koje stvaraju Republika Srbija i AP Vojvodina. Razmena iskustava, znanja, resursa, u okviru privrednih , turističkih i investicionih delatnosti doprinose boljitku i razvoju naših ekonomija", rekao je Ivanišević, ističući naročito razvijene sektore u AP Vojvodini kao što su IT i digitalna poljoprivreda.

U Srbiji je, kako je istakao, naročito značajan režim slobodnih zona zahvaljujući kojem u zemlji danas posluju velike inostrane korporacije.

U okviru konferencije organizovan je izložbeni prostor za delegacije koje su predstavile zemlje iz kojih dolaze.

Turistička organizacija Vojvodine predstavila je širem auditorijumu turističke potencijale pokrajine.

Vojvodinu predstavlja i Privredna komora Vojvodine promovišući privredu i mogućnost povezivanja tržišta.

Konferenciji FITA 2022. prisustvuju i članovi delegacije Pokrajinske vlade: Tatijana Ðukanović, šef kabineta predsednika Pokrajinske vlade, Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine i Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine.

Konferenciju je otvorila predsednica Vlade Tunisa Nadžla Buden ističući da je na skupu prisutno preko 1.000 učesnika, što značajno doprinosi promociji afričkog kontinenta i donosi mogućnost za prezentaciju potencijala za ulaganje.

FITA je najveća konferencija ovakve vrste u Africi, a svečanom otvaranju prisustvovali su članovi vlade, privrednici kao i mnogobrojne delegacije.

Ovo je peta konferencija i ove godine zasnovana je na tri ključne oblasti: političkoj i bezbednosnoj saradnji, ekonomskoj i socijalnoj, kao i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

U okviru plenarnog dela održan je niz panela, više od 2.000 sastanaka između privrednika, predstavilo se preko 100 institucija, kao i 80 govornika, među kojima su bili predstavnici vlada, ekonomisti i privrednici.

Na panelu su učestvovali i Markus Kornaro, ambasador EU u Tunisu, Ramatulaž Faje, ambasador Senegala u Tunisu, Etien Giros, predsednik francuskog Saveta investitora u Africi, Ajvind Fjedštad, predsedavjući norveško-afričke biznis asocijacije, Kleopas Adrijan Diona, predstavnik italijansko - afričke biznis organizacije.

U toku sutrašnjeg dana pokrajinski sekretar Ivanišević i članovi delegacije učestvovaće na predstavljanju turističkih i privrednih potencijala AP Vojvodine, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena