Yunet
 

Poljoprivreda

Grad Novi Sad pomaže mlade poljoprivrednike

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. decembar 2022. • 13:49 •

Grad Novi Sad pomaže mlade poljoprivrednike

U Master centru Novosadskog sajma otvorena je druga konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“ u organizaciji istoimenog udruženja sa ciljem da se poljoprivrednici iz cele Srbije na jednom mestu informišu i upoznaju sa novim trendovima u agraru.

Na otvaranju ove edukativne, agrarne konferencije prisutnima se obratio i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević koji je prisutne upoznao sa konkursima koje sprovodi Grad Novi Sad, a tiču se unapređenja poljoprivredne proizvodnje.
"Drago mi je što među mladim poljoprivrednicima koji će danas dobiti titulu „Poljoprivrednik nove generacije“ ima i onih koji su sa teritorije grada Novog Sada. Grad iz godine u godinu povećava sredstva namenjena za Program poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Od 2019. godine, kroz ovaj Program,  krenuli smo sa podrškom mladim poljoprivrednicima. Do sada, oko 100 mladih, do 40 godina, dobilo je bespovratne subvencije u iznosu oko milion dinara. Ovom merom smo podsticali poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Grada, čiji su nosioci mlađi od 40 godina, da unapređuju primarnu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima koji su konkurentni na međunarodnom tržištu - povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Drago mi je što su uz podršku Grada mladi poljoprivrednici unapredili proces proizvodnje, povećali produktivnost i konkurentnost, ali i tehnološki osposobili svoja gazdinstva u skladu sa standardima" – rekao je Radojević.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Pokrajinske i Republičke vlade, državnih fondova kao i 20 agrarnih kompanija. Prisutnima se tom prilikom obratila i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević.
"Izdvajanja za agrarni budžet su veoma značajna i velika i, u odnosu na sve prethodne godine, beleže povećanje. Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za narednu godinu iznosi 80 milijardi dinara. Veoma bitno za poljoprivrednike je to što je od ukupnih budžetskih sredstava nadležnog ministarstva 87% namenjeno subvencijama i podsticajima. Mladi poljoprivrednici su kategorija na koju ministarstvo obraća posebnu pažnju i oni imaju prednost prilikom bodovanja i rangiranja na konkursima" – istakla je Milica Đurđević.
Laskavu titulu „Poljoprivrednik nove generacije“ ponelo je deset mladih poljoprivrednika koji su prethodno morali da ispune određene uslove, da su visoko obrazovani, mlađi od 40 godina i da imaju značajne investicije na svom gazdinstvu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad