Yunet
 

Poljoprivreda

Aminokiseline za bolji rast

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. septembar 2022. • 15:56 •

Aminokiseline za bolji rast

Folijarno prihranjen drvored na Beogradskom keju

Drvored gloga koji čini 50 primeraka ove vrste na Beogradskom keju podvrgnut je rano jutros, specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno aminokiselinama.
Aminokiseline kao sastavni deo proteina imaju vrlo važnu ulogu kako u izgradnji ćelija, tako i u fiziološkim i biohemijskim procesima u samoj ćeliji biljaka.
Tretiranje biljaka aminokiselinama koje vrši JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, pozitivno i stimullativno utiče na fiziološke i biohemijske aktivnosti kao i na imunitet i snagu biljke. Aminokiseline se mogu koristiti folijarno ili fertigaciono. Prihrana drveća preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. Lišće brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke, čime se omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam. Izuzetno je efikasan pri unosu mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama, obezbeđujući bujnost lisne mase i razvoj korenovog sistema i stabla
 JKP "Gradsko zelenilo" je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu drveća u drvoredima i parkovima, jer smatramo da drveće u urbanim sredinama, zbog emisije CO2, i drugih štetnih uticaja, dobija manje neophodnih sastojaka nego što mu je potrebno. Od aprila smo prihranili veliki broj drveća u više delova grada. Tretirali smo drveće na Novom naselju, Bulevaru oslobođenja,Futoškom putu, Limanima. A tokom jeseni ćemo nastaviti i u drugim delovima grada – kaže Miloš Egić, direktor Zelenila.
Rastvor kojim se prihranjuje drveće nije škodljiv ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama.
U Novom Sadu ima blizu 100 hiljada stabala, a u poslednjih 10 godina, broj drveća se uvećao za oko 50 odsto. Posađeno je 54.216 novih sadnica drveća u gradu i prigradskim naseljima.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad