Yunet
 

Poljoprivreda

Vlada može da pomogne, ali ne može da garantuje cene

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. avgust 2022. • 10:42 •

Vlada može da pomogne, ali ne može da garantuje cene

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da vlada može da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet.

"Meni se čini da smo možda blizu dogovora, da smo mnogo bliže nego juče ujutro kada je počeo sastaanak koji je trajao devet sati. Ja sam bila u vladi do oko jedan ujutru, razgovarali smo telefonom s poljoprivrednicvima, gledali smo šta još možemo da uradimo, zato što vladi zaista jeste u interesu da se nađe dogovor koji mora da bude kompromis. Ne može ''ovo su naši zahtevi, uzmite ili ostavite''. Moramo da nađemo sredinu i zato sam juče rekla da ne izlazimo doavde dok ne razumete i vi našu poziciju", izjavila je ona za TV Pink.
Dodala je da su zahtevi poljprivrednika izuzetno ambiciozni, a to je otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, dok je u Hrvatskoj ona 520, a u Bugarskoj 535 evra.
Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije jutros nisu prihvatili predlog vlade.
"Vlada ne može da garantuje otkupne cene ničega. Mi na to ne smemo da utičemo, zato što ne smemeo da otvaramo tu pandorinu kutiju, jer onda mogu da počnu da dolaze svi koji nešto proizvode u Srbiji da i njima garanutejete neku otkupnu cenu koja će im obezbediti neki prihod, bez obzira na tržište i njihovu konkurentnost. Time pada čitava konkurentnost, razvaljujemo našu privredu i budžet", istakla je ona.
Istakla je kako je ne zanimaju politikanti poput Save Manojlovića, niti među poljoprivrednicima koji postavljaju uslove samo zato da bi bili odbijeni i na tome napravili političku karijeru.
"Sa druge strane tu ima neverovano poštenih, dobrih, vrednih ljudi i meni je bila velika čast da sedim na sastanku s njima, da čujem njihovu muku i da razumem šta treba urediti u buduhcnosti", navela je.
Brnabićeva je ponovila da mora da sačuva budžet i jedinstvo u Srbiji, jer su juče počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, a čeka nas teška nedelja u kojoj će predsednik Aleksandar Vučić u Briselu imati razgovore sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltembergom, predstavnikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i Aljbinom Kurtijem.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena