Yunet
 

Poljoprivreda

Novosadsko kompostilište primer za druge gradove

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. maj 2022. • 21:55 •

Novosadsko kompostilište primer za druge gradove

Naučnici zadovoljni radom kompostilišta novosadskog "Gradskog zelenila", predložiće ga kao uzor drugim gradovima u Srbiji

Učesnici tribine o zaštiti životne sredine, koja ja u okviru međunarodnog Interreg projekta Tid(y)Up, održana na Fakultetu tehničkih nauka obišli su danas kompostilište JKP "Gradsko zelenilo", kao primer uspešne primene savremenih tehnologija u ovoj oblasti.  Učesnici skupa su se upoznali sa načinom rada postrojenja u kom se prerađuje sav bio otpad s teritorije Novog Sada i pretvara u kompost koji se dodaje prilikom sadnje drveća, cveća i ukrasnog rastinja. Obilasku su pristustvovali dekan FTN-a prof. dr Srđan Kolaković, predstavnici Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata i Gradske uprave za zaštitu životne sredine, i rukovodstvo Gradskog zelenila.
- Naše kompostiliše koristi savremene tehnologije i pri proizvodnji komposta ne zagađuju životnu sredinu, a JKP "Gradsko zelenilo" dobija kompost koji se koristi prilikom ozelenjavanja Novog Sada. Sva biomasa koja se sakuplja sa 550 hektara zelenih površina u gradu: trava, lišće, bolesne, oštećene, suve grane, dakle sve ono što je do juče bio otpad koji se odnosio na gradsku deponiju, sada je sirovina za proizvodnju komposta. Projekat je realizovan uz podršku gradonačelnika Novog Sada, Uprave za zaštitu životne sredine i nemačke agencije "GIZ". Naše, novosadsko kompostilište prvo je u Srbiji, i verujem da će naš primer biti značajan drugim lokalnim samoupravama - rekla je Danijela Andrić.
Značaj kompostilišta novoadskog "Gradskog zelenila" istakao je i dekan FTN-a, prof. dr Srđan Kolaković. On je istakao da je na FTN-u održana radionica na temu zaštite životne sredine u okviru velikog projekta koji se sprovodi u sedam država u slivu Dunava.
- Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata i Gradske uprave za životnu sredinu. Radionica je dobar primer sinergije svih subjekata koji brinu o životnoj sredini. Novosadsko kompostilište je primer dobre prakse u čijoj je ralizaciji učestvovao i FTN. Zadovoljni smo što je ovakav projekat zaživeo u Novom Sadu, koji predstavlja dobar primer kako nauka, grad i JKP zajedno rade na poboljšanju životne sredine. FTN će predložiti da i drugi gradovi u Srbiji, po ugledu na novosadsko, imaju svoje kompostilište - rekao je prof dr Srđan Kolaković, dekan FTN-a.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad