Yunet
 

Poljoprivreda

Vučić i Orban otvorili 89. Međunarodni poljoprivredni sajam

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. maj 2022. • 11:50 •

Vučić i Orban otvorili 89. Međunarodni poljoprivredni sajam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja.

Vučić i Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak na novosadskom sajmu, a nakon obraćanja će obići izlagače, kojih je ove godine 1.100 iz 21 zemlje.
Otvaranju sajma prisustvuju i ministar poljoprivrede Branisalav Nedimović, ministar finasija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirović i drugi brojni zvaničnici.
Dan zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma - Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.
Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.Ove godine na Sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.
Posetioci Sajma moći će i da vide Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije, koja će biti na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.
Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.
Najskuplji eksponat ove godine biće na štandu kompanije ITN Group, a to je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIG X model 680, čija je vrednost 450.000 evra.
U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma posetioci će imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju goveda, konja i ovaca.
U sredu, 25. maja biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjickog centra "Novosadski sajam", a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, dok je 26. maja Dan stočara i dan svečanog urucenja priznanja uz defile nagradenih grla stoke gde će najveća atrakcija biti bik Veliša.Istog dana kada je i Dan stočara, 26. maja biće održana i Fijakerijada.
U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, tradicionalno u Hali 1A, održaće se izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom "Srpski kvalitet", a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.
Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, a kompanija Al Dahra je tradicionalni zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.
Radno vreme sajma je od devet do 19 časova, dok cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane tako da pojedinačne koštaju 600 dinara, a u kolektivnim posetama 400 dinara po osobi.
Porodični dan je u sredu, 25. maja, kada cela porodica sa decom do 14 godina može da poseti sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbeđena dva traktora, rasipač, prskalica i prikolica.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Nenad Mihajlović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena