Yunet
 

Politika

Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. septembar 2022. • 12:48 •

Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou u savremenoj političkoj istoriji, i da je saradnja dve zemlje napredovala u svim oblastima, politici, ekonomiji, trgovini.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednicom Mađarske Katalin Novak rekao da je za prvih sedam meseci trgovinska razmena između dve zemlje 2,2 milijarde evra, te da najveću stoptu rasta u trgovini beležimo upravo sa Mađarskom.
Naveo je da je Mađarska četvrti trgovinski partner, koji će verovatno brzo doći na treće mesto, posle Nemačke i Kine, zahvaljujući razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa.
"Kada sam postao premijer, Mađarska je bila 10. ili 11. trgovinski partner. Danas je četvrti, sa jasnim naznakama da će biti i treći, ako nastavimo ovako u naredne dve godine", rekao je Vučić.
Naglasio je da je snažan zamah svih odnosa između Srbije i Mađarske, te da dve zemlje imaju mnogo razumevanja jedna prema drugoj u političkom smislu.
Vučić je istakao da je dobrim odnosima dve zemlje uvek doprinosila i predsednica Novak, kao i mađarski premijer Viktor Orban, zbog čega im je zahvalan, a posebnu zahvalnost uputio je Ištvanu Pastoru, lideru Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, čoveku koji, kaže, predstavlja most između Srbije i Mađarske.
Ukazao je da je 2010. godine bilo 237 imeđunacionalnih incideneta prijavljenih policiji na severu, u Vojvodini, a ove godine ih je 35 puta manje."Gotovo da ne postoje. To govori o iskrenom prijateljstvu koje se rodilo između Srba i Mađara", podvukao je Vučić.
Posebno je skrenuo pažnju na to da je mađarska predsednica u svojoj zemlji mnogo uradila po pitanju demografije, gde su mere imale dosta uspeha.
Preneo je da je svojoj koleginici pokazao koliko Srbija danas ulaže u tu oblst, značajno više nego pre 10-20 godina, kao i da to daje rezultate uglavnom u ruralnim sredinama, ali ne i u urbanim, a da ga je ona posavetovala šta bi još moglo da se uradi.
"Nastavićemo da slušamo i učimo o tome, jer svi putevi, bolnice, pruge, neće vredeti ako nemamo kome to da ostavimo i ako ne budemo imali dece", poručio je Vučić.
Naveo je da su razgovarali o svim pitanjima, pa i o energetici, ponovo zahvalivši mađarskim partnerima što su omogućili da koristimo njihova skladišta, po povoljnim uslovima, i što ćemo moći da crpimo gas iz Mađarske.
"To je važno iz tehničkih razloga, pa ćemo zimu moći lakše i nešto spokojnije da dočekamo, što ne bismo mogli bez podrške Novak i Orbana", rekao ej Vučić.
Podsetio je da se radi i na infrastrukturnom povezivanju, brzom prugom Beograd - Budimpešta, izrazivši uverenje da će do 2025. godine, uprkos svemu, taj projekat biti završen, a svi mogu za 2 sata i 40 minuta da stignu do centra Budimpešte.
Zahvalio je mađarskoj predsednici što uvek i na svakom mestu pruža podršku evropskim integracijama Srbije, kao i političkim stavovoma - racionalnim, pragmatičnim, normalnim, koje, kaže, zajednički zastupamo za deo centralne Evrope.
Istakao je i da Mađarska ima razumevanje za sve pokušaje Srbije da pronalazi kompromisno rešenje u dijalogu sa Prištiniom.
Dodao je da je važno da postoji bliski dijalog sa mađarskim partnerima, te da se raduje skorom susretu i sa Viktorom Orbanom.
"Uvek ste dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić čestitavši svojoj koleginici iz Budimpešti rođendan, koji je nedavno proslavila.

Novak:EU da donese odluke o što skorijem priključenju Srbije EU

Predsednica Mađarske Katalin Novak poručila je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će ta zemlja podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU i da bi Mađarska volela da se to što pre ostvari.
Novakova je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je sa Vučićem razgovara danas o proširenju EU.
"Mađarska je podržala da Ukrajna i Moldavija dobiju status kandidata, to je mogućnost, ali ujedno i opasnost. Mogućnost znači da bi možda mogao da se ubrza proces intragacije ZB i da urode plodom napori zemlja ZB, u prvom redu Srbije koja je sa ostalim zemljama regiona učinila veoma ozbiljne korake, da bi se približila i odgovorila svim zahtevima EU", rekla je Novakova.
Ističe da je EU potrebna Srbija, a ne samo obrnuto.
"Zbog toga ćemo svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja ZB i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari", poručila je Novakova.
Kazala je da joj je veoma drago što je mogla sa Vučićem da se sretne kao sa prijeteljem i ima otvoren razgovor.
"Imamo danas ovako dobre odnose dve zemlje, to može da bude čak i prirodno, ali se po sebi, ipak, ne podrazumeva. Dobro je što danas živimo u ovakvom miru i Mađari mogu da žive mirno i u dobrim uslovima u Srbiji, kao i srpska manjima u Mađarskoj, kao i da se rukovodioci dve zemlje dobro slažu i umeju da sarađuju. Hvala Vucicću što je doprineo tome i dao sve od sebe da odnosi dve zemlje dostignu ovaj nivo koji nismo videli nikad ranije", rekla je Novakova.
Zahvalila je na pozivu i iskrenom razgovoru i navela da su pričali ne samo o odnosima dve zemlje već i o poteškoćama koje predstoje svetu i regionu.
"Ovo nije jednostavan period, rat u Ukrajini i sankcije koje su usledile, enegetska kriza koja je posledica sankcija, ima posledice i u Srbiji i Mađarskoj, u Evropi i šire. Predstoji nam težak period, jer ovaj rat se neće brzo završiti, već odužiti", navela je predsednica Novak.
Istakla je da se zato uvek naglašava značaj mira i da treba rat što pre da se završi, sedne za sto i razavora o miru i postigne sporazum o miru.
Ona je rekla da mnogi kažu da od Drugog svetskog rata nije bilo rata u Evropi i naglasila da to nije tačno.
"Ali mi koji smo danas ovde prisutni, nas dvoje, vrlo dobro znamo da to nije istina, jer se dobro sećamo rata koji se pre 20 godina ovde završio, na vašem području. I ne želimo da ponovo dođe do jednog tako dugotrajnog rata ponovo na teritoriji Evrope i zato sve činimo u interesu postizanja mira", istakla je Novak.
Istakla je da predstoji period pun izazova i da treba da se pripremimo i odgovorimo ti izazovima.
Kaže da je sa Vučićem razgovarala i o opasnosti od novog talasa masovne migracije kroz Srbiju i Mađarsku i zahvalila Srbiji što sve čini da se smanji pritisak migranata na grainici dve zemlje.
Napomenula je da je cilj migranata da prođu kroz Srbiju i Mađarsku, a ne da se tu zadrže i da treba da skrenu pažnju svetu i Evopi, da obrate pažnju na problem migracije zbog bezbednosnih razloga.
Hvala Vučiću što možemo i po tom pitanju da računamo na Srbiju, poručila je ona.
Novakova kaže da dve zemlje imaju i mnogo čvršće i intenzivnije ekonmske odnose nego ranije i da je Srbija u pravom trenutku bila partner u ostvarivanju podrške za privrednike u Srbiji, kao i da je Vučić shvatio da je veoma važno da se područje Vojvodine ekonomski razvija, i uz finansijsku podršku Mađarske, jer to doprinosi razvoju cele srpske privrede.
"Hvala Aleksandre što smo razgovarali kao iskreni prijatelji", zaključila je predsednica Mađarske Novak.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Miloš Milivojević

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad