Yunet
 

Politika

Brnabić:Odnosi Srbije i Mađarske na najvišoj tački razvoja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. avgust 2022. • 13:15 •

Brnabić:Odnosi Srbije i Mađarske na najvišoj tački razvoja

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas u razgovoru sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom, koji završava mandat u našoj zemlji, da su odnosi dve zemlje dostigli najvišu tačku razvoja u novijoj istoriji zahvaljujući, pre svega, međusobnom razumevanju, poverenju i posvećenosti u jačanju partnerstva.

Brnabić je zahvalila ambasadoru Pinteru na ličnom zalaganju u razvoju bilateralnih odnosa, podsetivši da su dve države prošle godine uspostavile strateško partnerstvo, kao i da su 2021. godine zabeležene rekordne vrednosti bilateralne trgovinske saradnje, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Premijerka je zahvalila na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska svakodnevno pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Evropske unije.
Ona je, takođe, istakla da Srbija izuzetno ceni zalaganje i podršku Mađarske za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, a, pre svega, u svetlu aktuelnih događaja od 31. jula i prethodnih dana.
Ambasador Pinter je ukazao da Mađarska vidi Srbiju kao najznačajnijeg ekonomskog partnera na Zapadnom Balkanu, a mađarska vlada nastoji da podrži ulaganja investitora na srpsko tržište.
Premijerka je zahvalila i na podršci Mađarske i premijera Viktora Orbana kada kada je u pitanju skladištenje gasa za potrebe Srbije, što je od velikog značaja u trenucima kada se svi suočavaju sa ozbiljnim globalnim izazovima i trude se da građani to osete u najmanjoj mogućoj meri.
Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim projektima, kao što je saradnja sa Vladom Mađarske u čišćenju jezera Međuvršje, i istaknut značaj kontinuiranog održavanja zajedničkih sednica dveju vlada, koje su rezultirale značajnom unapređenju ekonomske saradnje, potpisivanjem sporazuma i memoranduma, kao i realizacijom zajedničkih projekta.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad