Yunet
 

Kultura

Kreću „Antićevi dani“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. mart 2024. • 14:23 •

Kreću „Antićevi dani“

Manifestacija „Antićevi dani“, koja se u Novom Sadu održava 17. put, počinje u ponedeljak 11. marta i trajaće do 18. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ovogodišnje izdanje manifestacije sadržaće mnogo raznolikih sadržaja, a nagrada za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2023. godini otišla je u ruke Selimiru Raduloviću za knjigu pesama „Zapis na stubu, Jerusalimskom“.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, koja je predsedavala Odborom manifestacije, istakla je da su „Antićevi dani“ dugi niz godina uspešno posvećeni sećanju i očuvanju dela jednog od naših navrsnijih pesnika i umetnika Miroslava Mike Antića, ali i približavanju njegovog veličanstvenog stvaralaštva novim generacijama, čuvajući Antićevu bogatu zaostavštinu.

– Miroslav Antić je bio slikar, pesnik, reditelj, buntovnik i boem, čovek koji je od života pravio magiju. Njegova poezija je prožeta lirikom, metaforama i čudesnošću koja nas i danas inspiriše. Tokom „Antićevih dana“ posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom programu koji obuhvata različite umetničke forme, a u okviru manifestacije će se dodeliti i nagrada „Miroslav Antić“ – poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović.
Predsednica novosadske Skupštine pozvala je Novosađanke i Novosađane da posete „Antićeve dane“, da „zajedno čuvamo sećanje na velikog umetnika i da se radujemo istraživanju i proslavi umetničkog bogatstva koje nam donose „Antićevi dani“.“

Predsednik stručnog žirija za dodelu nagrade „Miroslav Antić“ Miroslav Aleksić obrazložio je odluku žirija, navodeći između ostalog da knjigu „Zapisi na stubu, Jerusalimskom“ čine četiri celine, koje se uglavnom sastoje od numerisanih fragmenata.

Ova poezija ne pripada svetu zasnovanom isključivo na Euklidovoj geometriji, niti je omeđena epistemološkim okvirima racionalističkog sveta. Gnoseološki gledana ona je potpuno hrišćanska. Što više daš, imaćeš više! Takve poruke savremeni čovek postindustrijskog IT društva teško razume. Pojmovi ljubavi, vere, odanosti, mržnje, izdaje, greha, oproštaja… u Radulovićevoj poeziji takođe ne figuriraju u kontekstu civilizacije kiborga i posthumanističkog sveta. On je jedan u nizu učenika koje gromoglasne fanfare sveta nastalog ia tekovinama Francuske buržoaske revolucije nisu trgle iz blagodatnog mira u krilu Očevom. Takvi pesnici su retki i njihove knjige su darovi, navodi se između ostalog u obrazloženju. Selimir Radulović je istaknuti kulturni poslenik i upravnik Biblioteke Matice srpske, a knjiga „Zapis na stubu, Jerusalimskom“ njegova je 12 pesnička knjiga.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković objasnila je da ovogodišnja manifestacije „Antićevi dani“ traje nedelju dana, dok u programu učestvuju mnogobrojni učesnici na više mesta i prostora u gradu: u Gradskoj kući, OŠ „Miroslav Antić“, Tribini mladih, Likovnom salonu KCNS-a, Dunavskom parku i Izdavačkoj kući „Promotej“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena