Yunet
 

Kultura

Faust ponovo pred Novosađanima

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. februar 2024. • 09:26 •

Faust ponovo pred Novosađanima

Talentovani bas Sava Vemić, koji se usavršavao u Operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku, redovni je gost Pariske opere i nastupa u raznim operskim kućama širom sveta, 29. februara i 2. marta nastupiće u ulozi Mefista u operi Faust Šarla Gunoa u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Fausta, kao i prilikom premijernog izvođenja 2019. igra Stevan Karanac, dok će Margaretu 29. februara igrati Danijela Jovanović, a 2. marta Marija Mitić Vasić. U ulozi Valentina 29. febrauara nastupa Vasa Stajkić, a Nikola Basta 2. marta. Goran Krneta igra Vagnera, Maja Andrić Zibel, a Martina Koljenšić nastupa u ulozi Marte. U predstavi učestvuje i ansambl Baleta SNP-a.

Opera Faust zasnovana je na istoimnenom književnom remek-delu Johana Volfganga Getea, dok su liberto napisali Žil Barbije i Mišel Kare. Operu je režirao Aleksandar Nikolić, a orkestar Opere SNP-a nastupiće pod diritentskom upravom Aleksandra Kojića. Koreografiju za predstavu uradio je Aleksandar Ilić. Autori scenografije su Saša i Nikola Senković, a raskošne kostime dizajnirala je Senka Ranosavljević. Horom rukovodi Vesna Kesić Krsmanović, a dizajn svetla poveren je Marku Radanoviću.

– Uloga Mefista u operi Faust je izazovna i zahteva ne samo vokalnu virtuoznost, već i veliko glumačko umeće. Uveren sam da će Sava Vemić, koji je nastupao u najeminentnijim operskim kućama širom sveta, u ulozi Mefista potvrditi status jednog od najtalentovanijih basova današnjice i da će publika uživati u njegovom nastupu, kao i glasovima članova ansambla Opere: Stevana Karanca, Danijele Jovanović, Marije Mitić Vasić, Vase Stajkića, Maje Andrić, Nikole Baste, Gorana Krnete, Martine Koljenšić, uz izuzetnu pratnju Orkestra Opere SNP-a. Moram da napomenem da je kuriozitet ove inscenacije opere Faust kontroverzna scena raskalašnog bala u paklu koju izvodi ansambl Baleta SNP-a. – kaže Željko Andrić, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Faust u verziji reditelja Aleksandra Nikolića, premijerno je izveden 2019. godine pod dirigentskom upravom Andree Solinasa, povodom 160 godina od kada je opera Šarla Gunoa prvi put izvedena u Parizu. U SNP-u je, pre današnje inscenacije Faust izvođen još četiri puta – 1921. godine, zatim 1953, 1971. i 1995. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena