Yunet
 

Kultura

Predstavljeni "Ključevi dobra i zla" Vuka Martinovića

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. februar 2023. • 21:05 •

Predstavljeni

Promocija knjige "Ključevi dobra i zla" Vuka Martinovića, održana u Biblioteci grada Beograda.

Reč je o istorijskom trileru u kojem su isprepletene tri priče iz tri stoleća.
Vuko Martinović kaže da je roman dinamičan sa potpuno neobičnom strukturom.
"Borislav Mihajlović Mihiz govorio je da je neoprostivo da knjiga bude dosadna. Pokušao sam da se pridržavam tog saveta i napravio sam mozaik od tri priče sa tri junaka iz tri veka. Dve storije odigravaju se na prostoru Crne Gore, a jedna u Vojvodini" kazao je Vuko Martinović i dodao da u prvoj priči mladić kroz surove predele na leđima nosi teško ranjenog oca.
"Na tom putovanju bori se sa ličnim demonima. U drugoj se glavni lik trudi da napravi savršenu violinu, a u trećoj junak pokušava da se oslobodi iz zatvora i dokaže nevinost" kazao je Martinović.
Pisac navodi da bi svaki od tih zapleta pojedinačno, ali i zajedno, trebalo da isprovocira čitaoce da pročitaju roman do kraja.
 "Jedan tragičan događaj spojiće njihove sudbine kroz vekove. Sve ovo zapravo je fasada romana, naravno da su mnogo važnije poruke koje knjiga šalje i emocije koje donosi" ističe autor.
Književnica, Jasenka Lalović, priznaje da ima ličan odnos prema romanu, jer se tiče i perioda istorije koji nju posebno interesuje.
"Priča dolazi upravo iz pera čoveka koji prepoznaje senzibilitet ovih vremena. Za mene je više nego dragocen način na koji je doneta. Sa druge strane tu je i snažna poruka koju dobijamo kroz simbole.Ne treba da čitamo Vukovo štivo u jednoj ravni, već kroz više dimenzija. Mislim da je pisac uradio sjajnu stvar i da knjiga zahteva nastavak,ističe Lalovićeva.
Osnivač Beogradskog festivala mozaika, umetnik, Petar Vujošević kaže da se radi o izuzetno zanimljivoj knjizi.
"Roman pokazuje da mi živimo prošlost koja još nije završena. Upravo zbog toga ovde ima istorijske i hronološke građe, ali sve je to zapravo u drugom planu. U prvom je jedno fino knjizevno tkanje koje nas sve vreme vodi kroz mističnu priču. Na kraju, naravno, ona ima razrešenje koje naslućujemo i u samom naslovu. Spoznajemo da zlo nije u drugima, niti tamo u svetu, već je u nama kao deo ljudske prirode. Ako hoćemo da budemo protiv zla, moramo da se borimo za dobro u sebi" ističe Vujošević.
Vuko Martinović je novosadski televizijski novinar. Autor je brojnih reportaža i više televizijskih serijala među kojima su najgledaniji "Kvadrat varoši – priče iz istorije Novog Sada" i "Luča".

 

Izvor: Tanjug





 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad