Yunet
 

Kultura

„Bogojavljenska noć” okupila ljubitelje Balaševićevog stvaralaštva

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. januar 2023. • 23:45 •

„Bogojavljenska noć” okupila ljubitelje Balaševićevog stvaralaštva

Program „Bogojavljenska noć”, nazvana prema jednoj od najsvečanijih pesama Đorđa Balaševića, upriličen je večeras, na pravoslavni verski praznik, kada je panonski mornar, tradicionalno, održavao svoje koncerte.

Iako je poslednje autorsko veče uz „pobožne pesmice, sveće i kresnice” omiljeni novosadski kantautor održao 19. januara 2020. godine, potreba za njegovom muzikom i stihovima ponovo je udružila Novosađane, jer „čudo je navike moć”. U Ulici Jovana Cvijića, ispred broja 33, porodične kuće Balaševića, okupio se gotovo ceo Novi Sad da uz stihove pesama, kao što su „Regruterska”, „Priča o Vasi Ladačkom”, „Ringišpil”, „D-mol”, krene na dugu plovidbu punu emocija, po imenu „Veče pod jednom zvezdom”, ali ovoga puta bez svog kapetana lađe.
Publika se njihala u ritmovima, što setnih, ljubavnih stihova, poput onih iz pesme „Ne volim januar” i „Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja”, što veselijih, uz koje se i zaplesalo, poput „Sina jedinca”, „Devojke sa čardaš nogama”, pa „Šugar repa”...
Omaž velikom novosadskom kantautoru organizovala je Fondacija Balašević, a ideju da se na taj datum svake godine održi koncert na kom će pop muzičari pevati Balaševićeve pesme inicirao je vlasnik „Color press group" Robert Čoban.

Izvor:Dnevnik

Foto:Dnevnik

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena