Yunet
 

Kultura

Koncerti Danice Crnogorčević na proleće u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. januar 2023. • 15:52 •

Koncerti Danice Crnogorčević na proleće u Novom Sadu

U sklopu programskih aktivnosti u vezi sa obeležavanjem praznika Srpske nove godine održan je sastanak između Danice Crnogorčević, ugledne muzičke umetnice iz Crne Gore i Bojana Panaotovića, direktora Kulturnog centra Novog Sada i uvaženog srpskog sociologa.

Povodom organizovanja koncerta gospođe Crnogorčević u Novom Sadu, direktor Panaotović je sa uvaženom gošćom razgovarao 14. januara 2023. godine u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada.
Na početku razgovora Panaotović je istakao kako mu je predstavljala „veliku čast i zadovoljstvo činjenica da je Danica Crnogorčević gošća Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada, te je iskazao kako je i sam imao priliku da uživa u programu uvažene umetnice“. Bojan Panaotović naglasio je da u umetničkom programu Danice Crnogorčević nije primetio bilo „kakvu negativnu energiju ili neku neprijatnu notu“, te je izrazio protivljenje čestim, „a veoma opasnim sklonostima različitih političkih činilaca u regionu“ da sa svojim ideološkim uverenjima pokušavaju da bace senku na lepotu jednog umetničkog dela, što je u proteklim danima bio slučaj i sa muzičkim opusom Danice Crnogorčević. Panaotović je izrazio zapanjenost zbog činjenice da su pojedinim političkim strukturama u Crnoj Gori postali „sporni stihovi jedne nacionalne, svečane i junačke pesme, koja je nastala u XIX veku, kao i srpski nacionalni barjaci“, koji „svoje mesto imaju i na sportskim tribinama u Australiji“, pa se s pravom zapitao „kako su onda ti nacionalni simboli odjednom nepoželjni u bratskoj zemlji, što Crna Gora svakako jeste“. Panaotović je kazao da su poreklo, karakter i uzrok kritika u vezi sa umetničkom delatnošću Danice Crnogorčević, najpopularnije i jedne od najkvalitetnijih umetnica na ovim prostorima, potpuno nedopustivi. Takođe, direktor Kulturnog centra napomenuo je da Danica Crnogorčević na adekvatan i veoma potreban način „prkosi“ izazovima savremene masovne kulture, koju često odlikuju besmislene „rijaliti vrednosti“, zbog čega je njeno delo postalo simbol očuvanja duha tradicije, nacionalne solidarnosti i lepote, razume se, na prvom mestu u konkretnom muzičkom izrazu. To je i osnovni razlog zbog čega je Danica Crnogorčević postala omiljeni umetnik kod svih starosnih grupa u populaciji na ovim prostorima i to bez obzira na njihovu versku, etničku i nacionalnu pripadnost, odnosno, njihov socijalni status. Takođe, to su i osnovni razlozi zbog kojih je Bojan Panaotović uputio poziv Danici Crnogorčević da u narednim mesecima održi dva koncerta u Novom Sadu, jer, kako je direktor Kulturnog centra istakao – „ukoliko je Džoni Štulić osamdesetih godina prethodnog stoleća mogao da sedam dana uzastopno drži Beograd na nogama, onda to svakako može da učini i Danica“. Danica Crnogorčević izrazila je zahvalnost i čast što je dobila poziv od Bojana Panaotovića da predstavi svoj umetnički opus građanima Novog Sada. Ukazala je da je bila zadovoljna i iznenađena velikim interesovanjem Novosađana i ljudi iz okolnih gradova za koncert koji je održan u Srpskom narodnom pozorištu, a u organizaciji ,,Fondacije Novi Sad 2022″- „Nije zlo znati tuđu pesmu – zlo je ne znati svoju pesmu“, zaključila je Danica i istakla kako na tom postulatu počiva njen celokupni angažman, a potom je poručila kako bi volela kada bismo svi mogli da se izdignemo iz dešavanja malograđanštine i da znamo da bi iznad svih nas trebalo da stoji vrhovna ljubav i da je, ma koje nacije bili, i da je Bog jedan.

Izvor:vojvođanskevesti.rs

Foto:vojvođanskevesti.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena